Puuviljad on hea alternatiiv maiustustele, aga neilgi on omad ohud
Apteeker selgitab, et suures koguses puuviljade söömine võib samuti mitmesuguseid kõhuhädasid, näiteks kõhulahtisust ja -gaase põhjustada. «Kõik puuviljad, eriti eksootilised, tuleks enne tarbimist väga hoolikalt pesta,» lisab ta.
Kõhuhädade leevendamiseks soovitab ta kummeli- ja piparmünditeed, kõhugaaside korral simetikooni sisaldavaid ravimeid ning seedimise toetamiseks probiootikume. Kuigi apteekri sõnul on puuvilju suuremas koguses süües kõhugaasid sagedane sümptom, võivad need olla ka toiduaine talumatuse tundemärgiks.
Kuidas toidutalumatust kindlaks teha?
Esmalt soovitab apteeker alustada päeviku pidamisest, kuhu tuleks kirja panna kõik tarbitud söögid ja joogid. Lisaks tuleks üles märkida, kuidas üks või teine toiduaine organismi mõjutab. «Nii on võimalik järge ajada, missugused toiduained vaevusi tekitavad ning kontrollida, kas nende menüüst välja jätmisel sümptomid kaovad,» soovitab Sokk.
Tema sõnul on vahel raske allergeeni tuvastada, sest ristallergiate korral üks toiduaine üksi allergiat ei tekita, aga mitme allergeeni koosmõjul tekivad sümptomid. Ühed sagedasemad allergeenid on näiteks õunad. «Kuigi kõige parem on allergeenidest hoiduda, pole see alati võimalik ning toidutalumatuse leevenduseks sobivad nii mitmesugused allergiaravimid, kehakreemid ja astmarohud,» soovitab Sokk.