Miks on soomlased maailma kõige õnnelikum rahvas? (1)

PM Tervis
Copy
Soomes elavad maailma kõige õnnelikumad inimesed.
Soomes elavad maailma kõige õnnelikumad inimesed. Foto: Shutterstock

Viis aastat järjest on maailma kõige õnnelikuma riigi tiitlit hoidnud Soome, selgub World Happines Reportist. Soome filosoof ja psühholoogiateadlane Frank Martela selgitab leheküljel Make It, miks on soomlased oma eluga nii rahulolevad.

Esimesena toob ta välja, et soomlased ei võrdle end naabritega. «On üks tuntud ütlus «Kell' onni on, se onnen kätkeköön!». See tähendab, et ärge võrrelge ega kiidelge oma õnne üle ja soomlased võtavad seda väga südamesse. Eriti mis puudutab materiaalseid asju ja jõukuse välja näitamist,» toonitab psühholoogiateadlane. 

«Kunagi juhtusin nägema ühte Soome kõige jõukamat meest, kes lükkas väikelapse käru trammipeatuse poole. Ta oleks samahästi võinud sõita kallis autos või palgata endale autojuhi, kuid valis hoopis ühistranspordi,» meenutab Martela. 

Nõuanne: keskenduge rohkem sellele, mis teid õnnelikuks teeb ja muretsege vähem selle üle, kuidas edukas näida. Esimene samm tõelise õnne poole on enda standardite paika panemine, selle asemel, et end teistega võrrelda. 

Teiseks märgib psühholoogiateadlane ära loodusest hoolimise ja toob välja 2021. aasta uuringu, mille järgi tunneb 87 protsenti soomlastest, et loodus on nende jaoks oluline. Looduses olemine annab meelerahu ja energiat.

«Suvel sõidavad paljud soomlased maale puhkama. Mida vähem mugavusi (isegi kuni elektri või vee puuduseni majas), seda parem.»

Nõuanne: looduses viibimine suurendab elujõudu ja heaolu. Proovige rohkem oma ellu rohelust tuua, isegi kui selleks on potitaime ostmine. 

Viimaseks rõhutab psühholoogiateadlane usaldust. «Uuringud näitavad, et mida kõrgem on usaldus riigis, seda õnnelikumad on selle kodanikud. 2022. aastal viidi läbi «kadunud rahakoti» eksperiment, mis pani proovile kodanike aususe. Helsingis tagastati omanikule 12-st rahakotist 11.»

Martela nendib, et soomlased hindavad ausust. «Lapsed sõidavad sageli koolist koju ühistranspordiga või mängivad õues ilma järelevalveta.»

Nõuanne: mõelge, kuidas saaksite kogukonnas usaldust üles näidata. Sinna alla käivad ka väikesed asjad nagu võõrale ukse avamine või rongis oma kohast loobumine. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles