Kas alkohol võib südamele hea olla?

PM Tervis
Copy
Alkohol on tervisele kahjulik.
Alkohol on tervisele kahjulik. Foto: Shutterstock

Kui alkoholi tarvitatakse pidevalt üle madala riski piiride, on võimalus südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkeks kindlasti suurenenud, edastab alkoinfo.ee.

Kas alkohol võib südamele hea olla?

Juba aastaid on teadurid spekuleerinud küsimuse üle, kas mingis koguses alkoholi võiks ennetada südame- ja veresoonkonnahaigusi. Tõesti, on uuringuid, mis näitavad, et väikeses koguses alkoholi võib tõepoolest vähendada nende haiguste riski. Samas – kui suured need «ennetavad kogused» on, ei ole suudetud üheselt selgeks teha. Hinnatavad kogused kõiguvad 1-3 alkoholiühiku vahel ühel joomiskorral ning kuni viis korda nädalas. See tähendab, et kui peaksid kasvõi kordki tarvitama rohkem alkoholi, siis haigusi ennetav mõju on kadunud. Samuti spekuleeritakse võimaluse üle, et riski vähendamise võimekus sõltub ka sellest, millist alkohoolset jooki valida.

Lõpuks, ei tasu unustada, et kuigi südamehaiguste risk võib-olla isegi väheneb, siis teised alkoholiga kaasnevad terviseprobleemid ei kao ju seejuures mitte kuhugi. Näiteks on teadlased kindlal seisukohal, et pole olemas ohutut kogust, mis ei tõstaks vähkkasvajate riski.

Järgnevalt on välja toodud nende haiguste loetelu, mida liigne alkohol soodustab:

  • kardiomüopaatia ehk südamelihasehaigestumus;
  • südamerütmihäired;
  • kõrgvereõhutõbi;
  • südame isheemiatõbi;
  • insult;
  • südameinfarkt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles