Vangide uurimine paljastas, kui suur nakatumisrisk on koroonahaigega ühes ruumis viibides

PM Tervis
Copy
Covid-19 vaktsiinide mõjul hakkavad keha rakud tootma lühiajaliselt koroonaviiruse ogavalku. Immuunsüsteem õpib vaktsiini abiga viiruse ogavalke tundma, et nende najal viiruse vastu tõhusamini võidelda.
Covid-19 vaktsiinide mõjul hakkavad keha rakud tootma lühiajaliselt koroonaviiruse ogavalku. Immuunsüsteem õpib vaktsiini abiga viiruse ogavalke tundma, et nende najal viiruse vastu tõhusamini võidelda. Foto: Shutterstock

Vastavalt Nature Medicine ajakirjas ilmunud analüüsile, milles uuriti koroonaviiruse levikut samas kambris elavate inimeste vahel, aitasid vaktsineerimine ja tõhustusdoos piirata Covid-19 levikut esimese omikronlaine ajal California vanglates.

California ülikooli teadlaste uuring näitab vaktsineerimise ja tõhustusdoosi eeliseid koroonaviiruse leviku vähendamisel. Samuti ilmnes, et eelneva haiguse läbipõdemise ja vaktsineerimise korral on kaitse kumulatiivne. Nakatumise tõenäosus vähenes iga täiendava vaktsiiniannuse korral 11 protsenti.

Teadlased analüüsisid California kinnipidamissüsteemis oleva 111 687 inimese andmeid, mis koguti 15. detsembrist 2021 kuni 20. maini 2022.

Läbimurdeinfektsioonid olid tavalised, hoolimata suhteliselt kõrgest vaktsineerimise määrast (81%) esmase vaktsiinide seeriaga. Kuid tõsiste haigusjuhtude määr oli madal. Veidi enam kui viie kuuga kinnitati 22 334 SARS-CoV-2 omikrontüvega nakatumist, 31 hospitaliseerimist, aga Covid-19 surmajuhtumeid ei esinenud.

Läbimurdeinfektsioonidega vaktsineeritud inimesed andsid nakkuse edasi väiksema tõenäosusega: 28 protsendil juhtudest võrreldes 36 protsendiga, mil haige oli vaktsineerimata. Kuid nakatumise tõenäosus kasvas kuue protsendi võrra iga viie nädala kohta, mis oli möödunud viimasest vaktsiinisüstist.

Looduslikul immuunsusel varasema infektsiooni vastu oli samuti kaitsev toime ja viiruse edasikandumise risk uuesti nakatunud inimeselt oli 23 protsenti, võrreldes 33 protsendiga nende puhul, kes polnud varem nakatunud.

Neil, kellel oli nii nakatumise kui ka vaktsineerimise tõttu hübriidimmuunsus, oli 40 protsenti väiksem tõenäosus viirust edasi kanda. Pool sellest kaitsest tulenes immuunsusest, mille inimene saab infektsiooniga võitlemisel, ja teine ​​pool vaktsineerimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles