Miks inimesed horoskoope usuvad ja kas sellest võib kasu olla?

PM Tervis
Copy
Horoskoobid muutuvad eriti populaarseks aastanumbri vahetudes.
Horoskoobid muutuvad eriti populaarseks aastanumbri vahetudes. Foto: Shutterstock

Tallinna Ülikooli psühholoog rääkis, et horoskoopidest võib ka kasu olla, sest panevad inimesed soovitu suunas tegutsema, edastab Novaator. 

Tallinna Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia labori projektijuht Avo-Rein Tereping rääkis Raadio 2 saates «Pulss», et inimestele ei meeldi määramatus. Näiliselt aitavad tähetarkade ennustused seda määramatust vähendada. Kui aasta lõpus horoskoop uuesti üle lugeda, leiavad inimesed üles need mõtted, mis täppi läksid. Sellel on Terepingi sõnul kindel põhjus, mida psühholoogid uurinud on: kinnituskalduvus.

Psühholoog selgitas, et kui horoskoope tähelepanelikult lugeda, võib paljude tähtkujude puhul märgata sarnast juttu. Tihti läheb midagi ikka nii, nagu mõni tähetark ennustas.

«Siis me usumegi, et näed, horoskoop räägib tõtt. Seda, mis ei läinud täppi, ei panda tähele ja see ununeb,» lausus ta. Selles kinnituskalduvus väljendubki. «Me püüame leida kinnitust sellele, mida me juba enam-vähem teame ja usume. Ükskõik missugune tekst ka ei ole, me otsime sealt kinnitust sellele, mis meil on tegelikult juba olemas,» ütles Tereping.

Loe pikemalt siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles