Armastatud jook tõstab kõrge vererõhu korral surmariski, seda tohib juua nii palju

PM Tervis
Copy
Kõndimine on iidne liikumisviis, mis toetab kogu organismi tervist, ja peatselt alanevad ka vererõhk ja kolesteroolinäitajad.
Kõndimine on iidne liikumisviis, mis toetab kogu organismi tervist, ja peatselt alanevad ka vererõhk ja kolesteroolinäitajad. Foto: Shutterstock

Jaapanis läbi viidud pikaajalises uuringus ilmnes, et kui väga kõrge vererõhuga inimesed jõid kaks või enam tassi kohvi päevas, oli neil suurem surmarisk, vahendab Medical News Today.

Kuigi paljud inimesed ei saa hommikuti läbi kohvita ja sellele on omistatud mitmed tervisehüved, näitas hiljutine uuring, et väga kõrge vererõhu korral tuleb selle tarbimisega ettevaatlik olla. Uurijad leidsid, et kahe või enama tassi kohvi joomine päevas võib raske hüpertensiooniga inimeste suremuse kahekordistada.

Uuringu järgi tõstis kahe või enama tassi kohvi joomine riski nendel, kelle vererõhk oli 160/100 millimeetrit elavhõbedasammast või kõrgem.

Tassikest mõru keelekastet võib endale aga lubada. Uuringu autorid ei tuvastanud hüpertensiooniga inimestel ühe tassi kohvi või rohelise tee joomisega seotud riski tõusu.

Üks tass kohvi sisaldab tavaliselt 95-200 mg kofeiini, tassitäis rohelist teed keskmiselt 35 mg.

Uuring hõlmas veidi üle 18 000 mehe ja naise, ning kestis peaaegu 20 aastat.

Kõrge vererõhu kujunemist põhjustavad suures osas ebatervislikud elustiilivalikud — näiteks kõrge rasvasisaldusega toitude söömine ja regulaarse liikumise puudumine. Lisaks võivad hüpertensiooni teket mõjutada haigused, nagu diabeet.

Uuringu tulemused avaldati Ameerika südameassotsiatsiooni ajakirjas.

Kõrge vererõhu korral on oluline saada see kontrolli alla: elada tervislikult, külastada arsti ja võtta korralikult välja kirjutatud ravimeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles