Armastatud igapäevane toit võib maksa kahjustada

PM Tervis
Copy
Maksahaigusi on võimalik ennetada.
Maksahaigusi on võimalik ennetada. Foto: Shutterstock

Uuel aastal lubavad paljud tervislikumalt toituda. Ajakirjas Clinical Gastroenterology and Hepatology avaldatud uuring annab lisamotivatsiooni kiirtoidu tarbimise vähendamiseks.

USA teadlaste tehtud uuring seostab kiirtoidu söömist mittealkohoolse rasvmaksahaigusega, mis on potentsiaalselt eluohtlik seisund, mille puhul maksa koguneb rasv.

Teadlased avastasid, et rasvumise või diabeediga inimestel, kes saavad 20 protsenti või rohkem päevasest kaloraažist kiirtoidust, on maksas tunduvalt kõrgem rasvasisaldus, võrreldes nendega, kes tarbivad kiirtoitu vähem või üldse mitte.

«Terve maks sisaldab väikeses koguses rasva, tavaliselt alla viie protsendi, ja isegi mõõdukas rasvasisalduse suurenemine võib põhjustada mittealkohoolset rasvmaksahaigust,» ütles Keck Medicine'i hepatoloog ja uuringu juhtivautor dr Ani Kardashian pressiteates. «Eriti silmatorkav on rasvunud või diabeediga patsientide maksarasva hulga suurenemine tõenäoliselt seetõttu, et need seisundid põhjustavad suuremat vastuvõtlikkust rasva kogunemiseks maksas.»

Kuigi varasemad uuringud on näidanud seost kiirtoidu ning rasvumise ja diabeedi vahel, on see Kardashiani sõnul üks esimesi uuringuid, mis demonstreerib kiirtoidu negatiivset mõju maksa tervisele.

Uuringus kirjeldati kiirtoitu kui toitu (näiteks pitsat), mida saab läbisõidurestoranist või restoranist, kus pole teenindajaid.

Leiud näitavad, et suhteliselt tagasihoidlik kogus kiirtoitu, mis sisaldab palju süsivesikuid ja rasva, võib maksa kahjustada. «Kui inimesed söövad kiirtoidurestoranis ühe toidukorra päevas, võivad nad arvata, et nad ei tee endale halba,» ütles Kardashian. «Kuid kui see üks söögikord võrdub vähemalt viiendikuga nende päevasest kaloraažist, seavad nad ohtu oma maksa.»

Mittealkohoolne rasvmaksahaigus, tuntud ka kui maksa steatoos, võib põhjustada tsirroosi ehk maksa armistumist, mis võib põhjustada maksavähki või maksapuudulikkust. Maksa steatoos mõjutab üle 30 protsendi USA elanikkonnast.

Kardashian ja kolleegid kasutasid riigi suurima iga-aastase toitumisuuringu kõige värskemaid andmeid, analüüsides 4000 inimese maksa rasvasisalduse ja toitumise vahelisi seoseid, et teha kindlaks kiirtoidu tarbimise mõju maksa steatoosile.

Maksa steatoosi ja kiirtoidu tarbimise vaheline seos püsis rasvunud või diabeediga inimeste seas stabiilsena isegi pärast seda, kui andmeid kohandati mitme muu teguriga, nagu vanus, sugu, rass, etniline kuuluvus, alkoholitarbimine ja füüsiline aktiivsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles