AVASTUS ⟩ Mandlite söömine annab teatud suure eelise

PM Tervis
Copy
Mandlid aitavad hoida tervist.
Mandlid aitavad hoida tervist. Foto: Erakogu

Regulaarselt treenivad inimesed saavad uue USA uuringu kohaselt igapäevasest mandlite söömisest palju kasu.

Ajakirjas Frontiers in Nutrition ilmunud uuring näitas, et nais- ja meessoost osalejatel, kes sõid ühe kuu jooksul iga päev 57 grammi mandleid, oli pärast intensiivset treeningut veres rohkem kasulikku rasva 12,13-dihüdroksü-9Z-oktadetseenhape (12,13-DiHOME) kui kontrollrühmal. See molekul, niinimetatud oksülipiin (oksüdeeritud rasv), sünteesitakse linoolhappest pruuni rasvkoe abil ning sellel on kasulik mõju ainevahetusele ja see aitab energia kasutamist reguleerida.

Samuti teatasid mandleid söönud osalised, et nad tunnevad vähem väsimust ja pinget, et selg ja jalad on tugevamad ja et pärast treeningut esineb vähem lihaskahjustust kui märkisid kontrollrühma vabatahtlikud.

Teadlased jõudsid järeldusele, et mandlite igapäevane tarbimine põhjustab muutusi ainevahetuses, vähendab põletikku ja treeningust tulenevat oksüdatiivset stressi ning võimaldab kehal kiiremini taastuda.

«Me järeldame, et mandlid on unikaalne ja kompleksne toitainete ja polüfenoolide segu, mis võib toetada metaboolset taastumist pärast stressirohket treeningut. Mandlites on palju valku, tervislikke rasvu, E-vitamiini, mineraale ja kiudaineid. Ja mandlite pruun koor sisaldab polüfenoole, mis jõuavad jämesoolde ning aitavad põletikku ja oksüdatiivset stressi kontrolli all hoida,» ütles uuringu autor dr David Nieman ametlikus teates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles