Kliinikumi eksperdid: vaktsineerimiseks on jätkuvalt õige aeg

PM Tervis
Copy
Gripi vastu vaktsineerimine
Gripi vastu vaktsineerimine Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse arstide sõnul on ülemiste hingamisteede viiruste levik laialdane ning oodata on haigestumise jätkumist kõikides vanuserühmades.

«Kui gripiviiruse peamise levitajad on koolilapsed, siis haiguse tüsistustest on eelkõige ohustatud alla kaheaastased lapsed ning vanemaealised inimesed. Grippi haigestumine on jätkuvalt suur ja hetkel domineerib Eestis A-gripi alatüüp H3. See alatüüp põhjustab ka raskemat gripi kulgu,» selgitas kliinikumi vanemarst-õppejõud Piret Mitt. Ta lisas, et Terviseameti andmetel on enamik haiglaravi vajanutest Eestis olnud vanemaealised patsiendid ning kliinikumis on enamus gripiviiruse tõttu hospitaliseeritud patsientidest vaktsineerimata.

«Kui Covid-19 pandeemia aastatel sai gripivaktsineerimine ehk vähem tähelepanu, siis on hea meelde tuletada, et gripiviiruse vastast kaitset tuleb uuendada igal aastal. Esmalt seetõttu, et aja jooksul väheneb immuniseerimisest tulenev kaitse. Teiseks muudetakse gripivaktsiini koostist igal aastal nii, et need kaitseksid just nende viirusetüvede eest, mis prognooside kohaselt on kõige levinumad eelseisval gripihooajal,» rääkis dr Mitt.

Dr Mitti sõnul on alanud 2023. aasta toonud endaga kaasa ka uue nakkavama koronaviiruse tüve XBB.1.5. «Kuigi Eestis seda tüve veel leitud ei ole, on see jõudnud juba paljudesse Euroopa riikidesse. Uuemad uuringud on näidanud, et senised omikron-spetsiifilised vaktsiinid toimivad ka selle tüve vastu,» sõnas dr Mitt. Ta rõhutas, et vaktsineerimine toetab immuunsüsteemi: «Isegi kui vaktsiin ei hoia nakatumist gripi ja -koronaviirusega täielikult ära, vähendab see tüsistuste teket, haiglaravi vajadust ja suremust. Selleks, et kaitsta ennast ja oma lähedasi, ei ole veel hilja vaktsineerida, kuna hooaeg jätkuvalt kestab.»

Kliinikumis saab vaktsineerida nii gripi kui Covid-19 vastu. «Gripivaktsiinina on kasutusel neljavalentne ehk nelja viiruse tüve eest kaitsev vaktsiin, mis on mõeldud täiskasvanutele ja alates kuue kuu vanustele lastele. Gripivaktsiin on riigi poolt tasuta alates 60. eluaastast, rasedatele, lastele vanuses kuus kuud kuni seitse aastat ning kõikidele kaasuvate haiguste tõttu riskirühma kuuluvatele inimestele olenemata vanusest,» tutvustas vaktsineerimismeeskonna koordinaator Tiina Teder.

Kliinikumi vaktsineerimispunktid asuvad Tartu Ülikooli Kliinikumi peahoones, L. Puusepa 8, J-korpus ning on avatud esmaspäevast reedeni kell 11–13 ja Kvartali keskuse vastuvõtukabinetis, Riia 2, I korrusel raamatupoe kõrval, oodates soovijaid õhtuti esmaspäevast reedeni kell 16–18 ja laupäeval kell 12–14.

Gripi ja Covid-19 vaktsiini võib vajadusel manustada samal päeval erinevasse õlavarde. Koos manustamisel võib esineda veidi rohkem süstekoha valulikkust, pea- ja lihasvalu ning väsimust. Tasuta vaktsineerimisalast nõu saab küsida esmaspäevast reedeni kell 16.00–18.00 telefonil 731 7200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles