Rakuteraapia kõrvaldab operatsioonil peitupugenud vähirakud

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Vidal Balielo Jr., Pexels

Kus kasvaja lõpeb ja terve kude algab, on ka kirurgidel sageli väga raske eristada. Mõnikord on järgijäänud kasvajarakkude eemaldamine aga eluohtlik. Kuid allesjäänud vähirakud võivad tähendada seda, et kasvaja tuleb tagasi. Pennsylvania ülikoolis tehtud katsed näitasid, et selle mure võib lahendada operatsiooni käigus rakuteraapia-geeliga.

Pennsylvania ülikooli Perelmani instituudi teadlased kasutasid inimese ümberprogrammeeritud immuunrakke selleks, et parandada vähioperatsioonide tõhusust. Nad kasutasid selleks CAR (chimeric antigen receptor – kimäärne antigeeni retseptor) T-raku teraapiat, mida juba mõnda aega kasutatakse verevähi raviks. 

Värskelt ajakirjas Science Advances avaldatud uuringus kasutasid teadlased pärast operatsiooni, kus katsehiirtelt kasvaja vaid osaliselt (75 protsenti) eemaldati, spetsiaalset haavageeli, mis sisaldas inimese CAR T-rakke. Nad leidsid, et peaaegu kõigil juhtudel kõrvaldasid CAR T-rakud järgijäänud kasvajarakud. See võimaldas hiirtel ellu jääda, sest vastasel juhul oleks kasvaja tagasi tulnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles