Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Miks on šokolaad nii vastupandamatu

Copy
Foto: Lisa Fotios, Pexels

Teadlased on dekodeerinud füüsikalise protsessi, mis toimub šokolaaditüki söömisel suus, kui see muutub tahkest ainest siidiseks emulsiooniks, mida paljud inimesed peavad täiesti vastupandamatuks.

Hetkel, kui šokolaaditükk suu limaskestaga kokku puutub, tekib maitsetunnetus pigem sellest, mis on šokolaadi kõige välimisel pinnal kui sellest, millised on šokolaadi enda koostisained või milline on sülg või milline on sülje ja koostisainete kombinatsioon. 

Pinnal olev rasv hakkab mängima võtmefunktsiooni peaaegu kohe, kui šokolaaditükk keelega kokku puutub. Hiljem eralduvad tahked kakaoosakesed, mis muutuvad oluliseks puutetundlikkuse seisukohalt, mistõttu šokolaadis sügavamal olev rasv mängib üsna piiratud rolli maitse kujunemisel ja seda saab vähendada, ilma et see mõjutaks šokolaadi tunnetamist ja aistinguid.

Tagasi üles