Kliinikumi arendusfondi projektid viivad teaduse patsientideni

PM Tervis
Copy
Kliinikumi juhatuse liige, teadus- ja arendustegevuse juht professor Joel Starkopf.
Kliinikumi juhatuse liige, teadus- ja arendustegevuse juht professor Joel Starkopf. Foto: A.Tennus

17. jaanuaril tutvustab Tartu Ülikooli Kliinikum 2022. aastal arendusfondi rahastatud projekte, mille eesmärk on tagada, et ülikoolihaigla teadustöö jõuaks ka patsientide ravisse. Viimase kahe aasta jooksul on kliinikumi arendusfondist toetatud arendus- ja koolitusprojekte ligi 1,5 miljoni euroga.

«Ülikoolihaigla erisuseks on ravitöö kõrval toimuv õppe- ja teadustöö. Teadustöö edendamiseks ja tulemuste rakendamiseks on loodud kliinikumi arendusfond. Seni on fondist pälvinud rahastuse nii otseselt uusi teadmisi loovad kliinilised teadusuuringud kui ka tehnoloogiliste ja digitaalsete lahenduste väljatöötamist ning kasutuselevõttu toetavad arendustegevused,» tõi kliinikumi juhatuse liige, teadus- ja arendustegevuse juht professor Joel Starkopf välja.

Kahe aasta jooksul on rahastuse saanud 17 teadus-arendusprojekti, mis edendavad teadustulemuste rakendamist kliinilises tegevuses ning aitavad kaasa patsientide heaolu tõstmisele.

Näiteks on töös ravikvaliteedi programmi EuroHeart käivitamine südamekliinikus, digilahenduste väljatöötamine antibiootikumiravi efektiivsuse ja ohutuse parandamiseks, kaasasündinud südamerikete kompetentsikeskuse arendamine ning teised olulised arendusprojektid.

Starkopf tõi välja näitena ühe edukalt käivitunud südamehaigete taastusravi kaugteenusmudeli väljatöötamise. «Projekti rahastamist jätkab 2023. aastal Tervisekassa innovatsioonifond. Taastusravi saavate patsientide osakaalu suurendamine parandab märkimisväärselt inimeste taastumist ja elukvaliteeti näiteks pärast müokardi infarkti põdemist,» lausus Starkopf.

Lisaks teadus- ja arendusprojektidele on kliinikumi missiooni – «Teadus patsiendi teenistuses» – kandmisel oluline roll ka koolituslähetustel. Kokku on kahe aasta jooksul eraldatud 23 koolitustoetust kogusummas üle 140 000 euro.

«Näiteks osaleb patoloogiateenistuse arst-õppejõud Joosep Seppet neerupatoloogia alasel väljaõppel Erlangeni Ülikoolikliinikus, südamekliiniku ning anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku arstid ja õed teevad õppevisiite Karolinska ülikoolihaigla kehavälise membraanoksügenisatsiooni (EKMO) keskusesse, dr Evgenia Chetverikova kõrvakliinikust tegutseb külalisuurijana Stanfordi ülikoolis, dr Pilleriin Värk on laste ortopeedia alasel väljaõppel Philadelphia lastehaiglas. Toetatud on konverentsikäike ning koolituste korraldust kliinikumis,» tutvustas teadus- ja arendustegevuse juht.

Tartu Ülikooli Kliinikumi arendusfondi teaduskonverents toimub 17. jaanuaril kell 11 kliinikumi peamajas Linkbergi-nimelises auditooriumis. Konverentsil tutvustatakse kliinikumi 2022. aastal rahastatud projekte.

Teadus-arendus ja innovatsiooniprojektide taotlusi saab esitada kord aastas ning koolitustegevuse taotlusi kolmel korral aastas. Taotlusi hindab kliinikumi teadus-arendusteenistuse nõukogu, kuhu kuuluvad kliinikumi, Tartu ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, õendustöötajate ja patsientide esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles