TERVISEKOMPASS ⟩ Haigus, mis suudab hävitada kõik

PM Tervis
Copy
Söömishäired on eluohtlikud.
Söömishäired on eluohtlikud. Foto: Shutterstock

Kliiniline psüholoog Ailen Suurtee nenib, et söömishäired on Eestis suur probleem juba sellepärast, et tegemist on väga pika vinnaga haigusega, mis tihtipeale röövib kogu noorukiea ja osa täiskasvanueast. 

Söömishäired on üks raskemaid psüühika- ja käitumishäireid ning põhjuseid on mitmeid. Lisaks sellele, et tegemist haigusega, mis kestab aastaid ning hävitab tugevalt inimese enesehinnangut ja suhteid, siis laastab see ka kogu keha. Söömishäired võivad kaasa tuua nii vähi kui ka viljatuse. Just seetõttu on oluline õigel ajal märgata ja tegutseda, et hullemat ära hoida. 

Kliiniline psühholoog Ailen Suurtee selgitab, miks me ei tohiks kunagi öelda: «Oi, sa oled nii palju kaalust alla võtnud ja näed nüüd nii kena välja!». See võib olla tõukeks niigi meie ühiskonnas domineerivale iluideaalile olla piitspeenike. 

Saates tuleb juttu sellest, kuidas söömishäiret ära tunda, mida see haigus inimesega teeb, kas söömishäired esineb ka meestel, millist toetust kannatajale pakkuda ning kuhu murega pöörduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles