Teadlased tuvastasid, mis kaitseb koroona eest vähemalt kaheksa kuud

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Limaskesta IgA antikehade kõrge tase hingamisteedes kaitseb SARS-CoV-2 nakkuse eest vähemalt kaheksa kuud, ilmnes uues uuringus.

Omikrontüvest põhjustatud infektsioon tekitab püsivaid limaskesta antikehi, mis vähendab uuesti nakatumise ohtu, ilmnes Rootsi Karolinska instituudi ja Danderydi haigla teadlaste ajakirjas The Lancet Infectious Diseases avaldatud uuringus. Tulemused annavad täiendavat lootust, et tulevikus suudavad ninasisesed vaktsiinid pakkuda nakkuse eest tõhusat kaitset.

COMUNITY uuringus osales 2020. aasta kevadel Rootsi Danderydi haigla 2149 tervishoiutöötajat. Sellest ajast alates on uuringus osalejaid ja nende immuunvastuseid SARS-CoV-2 vastu jälgitud regulaarselt vere- ja hingamisteede proovide ning PCR-testide abil.

2022. aasta jaanuaris ja veebruaris tehti alamuuring, milles uuriti 338 kolmekordselt vaktsineeritud tervishoiutöötajat SARS-CoV-2 nakkuse suhtes. Leiti, et inimestel, kelle limaskestade IgA antikehade sisaldus hingamisteedes oli kõrge, oli omikroniga nakatumise oht poole väiksem kui nendel, kellel ei ole hingamisteedes antikehi või oli nende tase madal. Teadlased on nüüd jätkanud osalejate jälgimist ja tuvastanud, et kaitse püsib vähemalt kaheksa kuud.

90 protsenti väiksem risk uuesti nakatuda

Osalejatel, kes olid nakatunud omikroniga, suurenes limaskestade IgA antikehade hulk enam kui 40 korda, isegi kui infektsioon oli kerge. Praegune järeluuring näitab nende antikehade head vastupidavust ja enamikul osalejatest on kaitse seitse kuud pärast nakatumist endiselt olemas. Neil, kes olid nakatunud omikroni variandiga BA.1 või BA.2, oli 90 protsenti väiksem risk uuesti nakatuda omikroni variandiga BA.5.

«Antikehad veres kaitsevad raske haiguse eest, kuid kui soovime piirata infektsiooni, viiruse levikut ja uute SARS-CoV-2 variantide teket, peame tugevdama oma immuunsust limaskesta pinnal, mis on viiruse sisenemispunkt,» ütleb uuringut juhtinud Charlotte Thålin, Karolinska instituudi Danderydi haigla kliiniliste teaduste osakonna dotsent ametlikus teates.

Teadurid arvavad, et nasaalne vaktsiin võib tekitada limaskesta immuunvastuse, mis sarnaneb pärast nakatumist täheldatuga, ja seeläbi blokeerida viiruse ülekandeahela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles