Andres Salumets ⟩ Soome-Eesti ühisuuring toob selgust vastsündinute alkoholikahjustuse tekkepõhjusesse

Andres Salumets
, Tartu Ülikooli ja Karolinska Instituudi reproduktiivmeditsiini professor
Copy
Alkoholi tarvitamine raseduse ajal võib mõjutada haiguste teket soodustavaid protsesse, selgub Helsingi Ülikooli, Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse ja Tartu Ülikooli Kliinilise Meditsiini Instituudi ühisuuringust. 
Alkoholi tarvitamine raseduse ajal võib mõjutada haiguste teket soodustavaid protsesse, selgub Helsingi Ülikooli, Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse ja Tartu Ülikooli Kliinilise Meditsiini Instituudi ühisuuringust. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/Scanpix

Soome-Eesti ühisuuring võimaldab saada esimest korda tervikliku pildi raseda hoolimatu tervisekäitumise ja alkoholi tarvitamise mõjust lapse tervisele.

Helsingi Ülikooli teadlaste koostöös Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse ja Tartu Ülikooli Kliinilise Meditsiini Instituudi teadlastega Eestist õnnestus esimest korda põhjalikult kirjeldada raseda alkoholi tarbimise negatiivset mõju molekulaarsel tasemel ja selgitada loote ehk fetaalse alkoholisündroomi (lühendatult FAS) tekke mehhanisme. Uuring ilmus meditsiiniuuringute ajakirjas BMC Medicine.

FAS on kogum füüsilistest ja vaimsetest sünnidefektidest, mis tulenevad rasedusaegsest alkoholi tarvitamise mõjust lootele ning püsivad terve inimese elu. Kõiki​FASi tingitud tervisekahjustuse vorme ja raskusastmeid on keeruline tuvastada, kuna kergemad vormid on vaevumärgatavad, samas kui tõsise FASi vormi korral on tagajärg raske vaimne mahajäämus, ületamatud õpiraskused ja psüühikahäired.

Lisanduda võivad lapse anatoomilised muutused, nagu väiksem pea ja aju ning iseloomulikud muutused näoilmes, mis väljenduvad silmade ja kõrvade vales asetuses. Mõnikord võivad lisanduda ka muutused siseorganites, nagu südamerikked. Kõik need probleemid kuhjuvad ja FASiga patsientidel on kirjeldatud enam kui 400 alkoholikahjustusest tingitud haiguse esinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles