Ilmnes munasarjavähi uus võimalik riskitegur

PM Tervis
Copy
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne.
Kõhuvalul võib olla palju erinevaid põhjusi. Pilt on illusratiivne. Foto: Shutterstock

Mayo kliiniku uue uuringu kohaselt leitakse munasarjavähiga naistel reproduktiivtraktis sageli spetsiifiline mikroobide koloonia, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas Scientific Reports avaldatud avastus kinnitab tõendeid selle kohta, et bakteriaalne komponent mikrobioomis – mikroorganismide kooslus, mis koosneb ka viirustest ja seentest – on oluline näitaja munasarjavähi varajasel avastamisel ja prognoosimisel.

«Lisaks leidsime selge mustri, mis näitab, et varases staadiumis munasarjavähiga naistel on patogeensete mikroobide kogunemine märkimisväärselt suurem kui hilisema staadiumiga naistel,» ütleb mikrobioomi uurija dr Abigail Asangba. «See võib potentsiaalselt aidata meil naisi varem diagnoosida ja päästa elusid – sarnaselt sellega, kuidas emakakaelavähi tuvastamiseks kasutatakse mitteinvasiivset PAP-testi.»

Uuring viitab ka sellele, et suurem patogeensete mikroobide kogunemine mängib rolli ravitulemustes.

«Analüüsisime, kas sarnaste tulemustega patsientidel oli enne ravi alustamist sarnane mikroobide koostis, olenemata vähi staadiumist või histoloogiast, samuti muudest teguritest,» ütleb dr Asangba. «Ja leidsime, et patsientidel, kellel oli kogunenud rohkem patogeenseid mikroobe, olid tulemused kehvemad, võrreldes nendega, kellel ei olnud.»

Suur hulk munasarjavähiga naisi saavad diagnoosi kaugelearenenud staadiumis, kuna varajases staadiumis on haigus tavaliselt asümptomaatiline. Lisaks on ainult 20 protsenti juhtudest põhjustatud geneetilistest mutatsioonidest, sealhulgas BRCA1 ja BRCA2 geenidest, samas kui ülejäänud 80 protsendil juhtudest pole teadaolevat põhjust.

Uuringu jaoks uurisid teadlased proove, mis olid võetud 30 naiselt, kellele tehti munasarjavähi tõttu hüsterektoomia, ja võrdlesid neid proovidega 34 naiselt, kellel olid reproduktiivelundid eemaldatud mõnel muul põhjusel. Nad kasutasid alumisest ja ülemisest reproduktiivtraktist, kõhukelmevedelikust, uriinist ja päraku mikrobioomist kogutud proove.

Munasarjavähiga naistel täheldas töörühm haigusi põhjustavate bakterite, sealhulgas Dialister, Corynebacterium, Prevotella ja Peptoniphilus, kolooniaid.

«Need mikroobid on teadaolevalt seotud teiste haigustega, sealhulgas teiste vähkidega, kuid vaja on rohkem uuringuid, et teada saada, kas need on munasarjavähi põhjustajad,» ütleb Mayo mikrobioomi uurija, dr Marina Walther-Antonio.

«Meie lõppeesmärk on mõista, millist rolli mängib mikrobioom günekoloogiliste vähivormide puhul. Uurime mitut võimalust: rolli haiguse põhjuslikkuses, ägenemises ja raviresistentsuses,» ütleb Walther-Antonio.

Uuring on laiendus mitmele teisele varem avaldatud meeskonna uuringule, mis seostasid mikrobioomi emakakehavähiga. Ühes uuringus leidis meeskond, et mikroobil Porphyromonas somerae on rakusisese aktiivsuse kaudu endomeetriumi vähi arengus patogeenne roll.

Dr Walther-Antonio sõnul võib pahaloomuliste kasvajate arengu prognoosimine mikrobioomi kindlakstegemise kaudu anda võimaluse varajaseks sekkumiseks, enne kui vähil on võimalus arenema hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles