Teatud toitudes võib esineda üllatav diabeediriski suurendav aine

PM Tervis
Copy
Diabeet on üha sagedasem.
Diabeet on üha sagedasem. Foto: Shutterstock

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud Prantsusmaa teadlaste uuring viitab toidus säilitusainetena kasutatavate nitritite suurema tarbimise ja II tüüpi diabeedi kõrgema riski seosele.

Nitritid ja nitraadid esinevad looduslikult vees ja pinnases ning neid saadakse tavaliselt joogiveest ja toidust. Neid kasutatakse aga ka toidu säilivusaja pikendamiseks.

Mõned rahvatervise asutused on pooldanud nitritite ja nitraatide kasutamise piiramist toidu lisaainetena. Toidus sisalduvate nitritite ja nitraatide roll ainevahetusliku düsfunktsiooni ja II tüüpi diabeedi esinemises on aga olnud uurimata. Selleks analüüsiti ligi 104 168 NutriNet-Santé uuringus osaleja andmeid.

NutriNet-Santé uuring on käimasolev veebipõhine uuring, mida alustati 2009. aastal. 15-aastased ja vanemad osalejad registreeruvad vabatahtlikult ja jagavad ise andmeid haigusloo, toitumise ja elustiili kohta. Teadlased kasutasid tarbitava nitriti/nitraadi hulga teada saamiseks andmebaasidest ja allikatest pärinevat üksikasjalikku teavet. Nad töötasid välja statistilised mudelid, et analüüsida esitatud toitumisteavet tervisetulemite suhtes.

Uurijad leidsid, et NutriNet-Santé rühmas osalejatel, kes teatasid üldisest suuremast nitritite tarbimisest, eriti toidu lisaainetena, oli suurem risk haigestuda II tüüpi diabeeti. Nitraatide ja 2. tüüpi diabeedi riski vahel ei olnud seost ning leiud ei toetanud toiduga saadavate nitritite või nitraatide võimalikku kasu II tüüpi diabeedi eest kaitsmisel.

Uuringul oli mitmeid piiranguid ja tulemuste kinnitamiseks on vaja täiendavaid uuringuid. Andmed esitati ise ja tarbitava nitriti/nitraadi hulk oli hinnanguline. Samuti võivad nitriteid sisaldavad toidud suurendada haigusriski muudel põhjustel. Lisaks ei pruugi uuritava rühma kohta käivad andmed olla üldistatavad ülejäänud elanikkonnale.

Autorite sõnul annavad tulemused uut tõendust praeguste arutelude kontekstis, mis puudutavad vajadust vähendada toiduainetööstuses nitritilisandite kasutamist töödeldud lihas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles