Küborgid ravivad vähki ja puhastavad keskkonda mürkidest

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Illustratsioon, Turgay Koca, Pexels

California Davise ülikooli biomeditsiiniinsenerid on loonud poolelusad «küborgrakud». Neil rakkudel on elusrakkude võimed, kuid need rakud ei suuda kasvada ega paljuneda. Sellised küborg-rakud võivad toota ravimeid, võidelda vähiga ning puhastada reovett väga ohtlikest ainetest. 

Sünteetilise bioloogia eesmärk on luua rakke, mis suudavad täita uusi ülesandeid. Põhimõtteliselt on rakkude kunstlikul loomisel kasutusel kaks lähenemisviisi, selgitas California ülikooli biomeditsiinitehnika dotsent ja vanemautor Cheemeng Tan. Üks võimalus on võtta elus bakterirakk ja selle pärilikusaine DNA ümber kujundada uute geenide lisamisega, mis annavad bakterirakule uued funktsioonid. Teine on luua nullist tehisrakk, millel on sünteetiline membraan ja biomolekulid.

Esimene lähenemine – konstrueeritud elusrakk – on suure paindlikkusega, kuid suudab ka ennast paljundada, mis ei pruugi olla soovitav. Täiesti kunstlik rakk ei saa paljuneda, kuid on vähem keeruline ja suudab täita vaid piiratud hulgal ülesandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles