Neeruhaiguste tekke väiksema riskiga seostati levinud aineid

PM Tervis
Copy
Neerud tagavad kahjulike ainete kehast väljutamise.
Neerud tagavad kahjulike ainete kehast väljutamise. Foto: Shutterstock

Mereandides leiduvate oomega-3 rasvhapete kõrgem tase on seotud mõõdukalt väiksema kroonilise neeruhaiguse tekke riskiga ja aeglasema neerufunktsiooni langusega, selgus The British Medical Journal avaldatud uuringust.

Kuigi seosed olid tagasihoidlikud, toetavad leiud praeguseid kliinilisi juhiseid, mis soovitavad tervislike toitumisharjumuste osana piisavat mereandide, sealhulgas rasvase kala tarbimist, nendivad teadlased.

Krooniline neeruhaigus mõjutab umbes 700 miljonit inimest kogu maailmas ja võib põhjustada neerupuudulikkust.

Loomkatsed näitasid, et oomega-3 polüküllastumata rasvhapped võivad avaldada kasulikku mõju neerufunktsioonile, kuid inimuuringutest saadud tõendid on piiratud ja põhinevad peamiselt toitumisküsimustikel, milles võivad esineda vead hinnangute tõttu oma toitumisele.

Asja edasiseks uurimiseks ühendasid George'i globaalse terviseinstituudi ja New South Walesi ülikooli teadlased jõud, mille tulemuseks oli 12 riigi kodanike põhjal teostatud uuring. Selles vaadeldi seoseid oomega-3 polüküllastumata rasvhapete tasemete ja kroonilise neeruhaiguse arengu vahel täiskasvanute hulgas.

Uuritavate rasvhapete hulka kuulusid eikosapentaeenhape (EPA), dokosaheksaeenhape (DHA), dokosapentaeenhape (DPA) ja alfalinoleenhape (ALA).

EPA, DHA ja DPA peamised allikad on mereannid, samas kui ALA-d leidub peamiselt taimedes (pähklid, seemned ja rohelised lehtköögiviljad).

Põhianalüüsi kaasati 25 570 osalejat, kelle keskmine vanus jäi vahemikku 49–77 aastat. Kokku haigestus kroonilisse neeruhaigusse keskmiselt 11-aastase jälgimisperioodi jooksul 4944 osalejat ehk valimist 19 protsenti.

Arvestades muid tegureid, sealhulgas vanust, sugu, rassi, kehamassiindeksit, suitsetamist, alkoholitarbimist, füüsilist aktiivsust, südamehaigusi ja diabeeti, seostati mereandidest pärinevat oomega-3 rasvhapete suuremat kogust tagasihoidliku, kaheksa protsenti väiksema kroonilise neeruhaiguse tekke riskiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles