Neli märki, et sul võib olla rauapuudus (1)

PM Tervis
Copy
Hemoglobiini määramiseks võetakse paar tilka sõrmeverd.
Hemoglobiini määramiseks võetakse paar tilka sõrmeverd. Foto: Margus Ansu

Rauavaegusaneemia võib tekkida raua vähesuse tõttu toidus, raua halva imendumise korral soolest või verekaotusest põhjustatud rauapuuduse tõttu.

Suurenenud rauavajaduse tõttu on rauavaegusaneemia tekkimise oht raseduse ja imetamise ajal ning lastel ja noortel kasvuperioodil, vahendab Healthline.

1. Pidev väsimus

Kui sa saad piisavalt magada, aga tunned ennast sellegi poolest kogu aeg äärmiselt väsinult, siis võib sul olla hapnikupuudus kudedes, mis on rauapuuduse üheks tagajärjeks.

2. Nahk on tavapärasest kahvatum

Kahvatu nahk on järjekordne rauapuuduse märk. Nimelt raud annab hemoglobiinile selle punase värvuse, mis omakorda annab nahale värvi. Kui punase värvi intensiivsus rauaaneemia tõttu langeb, siis muutub ka nahk kahvatumaks.

3. Jäsemed on külmad

Pidevalt külmetavad käed ja jalad võivad olla rauapuuduse märgiks. Kui sinu kehas ei ole piisavalt rauda, siis väheneb veres punaliblede hulk ja nende suurus. Sellisel juhul juhitakse veri elutähtsadesse organitesse, näiteks nagu süda, neerud ja maks.

4. Pulss on ebatavaliselt kõrge

Kui sinu organism tajub, et veres on vähe hapnikku, muutub sinu pulss kiiremaks, kuna süda teed lisatööd, et pumbata hapnikurikast verd kiiremini juurde.

Kui kahtlustad rauapuudust, pea nõu arstiga.

Millised toidud sisaldavad ohtralt rauda?

Raua päevane soovitus on 10–15 mg, 10 mg rauda sisaldub näiteks ühes alljärgnevatest:

  • 50 g hautatud maksas,
  • 55 g nisukliides,
  • 90 g läätsedes,
  • 125 g verivorstis,
  • 400 g hautatud veiselihas.

Allikas: toitumine.ee

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles