Esimene «elusravim» kopsunakkuste vastu kahandab isegi haiglasurma ohtu

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Uus raviviis on kopsukoe infektsioonist puhtaks teinud, lastes kopsudel oma tööd teha.
Uus raviviis on kopsukoe infektsioonist puhtaks teinud, lastes kopsudel oma tööd teha. Foto: Rocco Mazzolini/CRG

Esimene «elusravim» kopsuinfektsioonide raviks tapab baktereid, mis ei allu antibiootikumiravile ja põhjustavad palju surmajuhtumeid.

Ravi on suunatud Pseudomonas aeruginosa ehk bakterite vastu, mis on vastupidavad paljude antibiootikumide suhtes ja on haiglates tavaline nakkusallikas, kattes kateetreid ja teisi meditsiiniseadmeid. See bakter elab igal pool - inimese nahal, vees, pinnases, tehispindadel ning isegi diiselkütuse pinnal. Ta suudab oma viburi ja limakapsli abil liikuda, suurepäraselt kinnituda, kiiresti paljuneda ja rasketes tingimustes ellu jääda. Väga kiiresti sätib ta end paljunema näiteks põletushaavades ja põletikulises kopsus ning põhjustab väga sageli sisekõrvapõletikke.

Teadlased näitasid, et raviks saab kasutada bakteri Mycoplasma pneumoniae muundatud versiooni. Selliselt bakterilt on laboris võetud võimalus haigusi põhjustada, kuid antud võime teise bakteri - P. aeruginosa - ründamiseks. Selleks oli bakteri 684 geenist välja vahetada neli. Modifitseeritud bakterit kasutatakse koos väikeste antibiootikumide annustega, mis muidu iseenesest ei toimiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles