Hoiatusinsult: millised sümptomid ohust märku annavad?

PM Tervis
Copy
Äkilised muutused nägemises või raskused teiste kõne mõistmisega võivad olla mööduva isheemilise ataki tunnused.
Äkilised muutused nägemises või raskused teiste kõne mõistmisega võivad olla mööduva isheemilise ataki tunnused. Foto: Shutterstock

Ameerika südameassotsiatsioon julgustab insuldilaadsete sümptomitega inimesi otsima arstiabi. «Mööduva insuldi» põdejatest saab 10–18 protsenti 90 päeva jooksul insuldi, vahendab Medical News Today.

Ameerika südameassotsiatsiooni eksperdid loodavad, et nende juhised aitavad parandada insuldiriskiga patsientide ravi.

Igal aastal esineb Ameerika Ühendriikides 795 000 inimesel insult. Neist peaaegu 610 000 saavad selle esimest korda ja 137 000 sureb.

Umbes 87 protsenti USA-s esinevatest insultidest on isheemilised insuldid, mis tekivad siis, kui aju verevool on blokeeritud.

Mööduv isheemiline atakk (TIA) tekib siis, kui insuldilaadsed sümptomid ilmnevad mõne minuti või tunni jooksul ja seejärel kaovad. Nii nagu insult, algavad sümptomid tavaliselt ootamatult.

Mööduva isheemilise ataki juhtumite täpset arvu on raske kindlaks määrata selle mööduva olemuse ja standardiseeritud järelevalve puudumise tõttu. Siiski esineb USA-s mööduvat isheemilist atakki hinnanguliselt igal aastal vähemalt 240 000 inimesel.

Uuringandmete kohaselt järgneb 10–18 protsendile mööduva isheemilise ataki juhtudest 90 päeva jooksul insult. Hiljutine uuring näitas, et 31 protsenti patsientidest, kellel tekkis insult 90 päeva jooksul pärast esimest isheemilist atakki, ei olnud pärast selle esinemist arsti poole pöördunud.

Insuldiriski paremaks jälgimiseks tegi Ameerika südameassotsiatsioon hiljuti avalduse, milles kutsus üles TIA sümptomitega inimesi pöörduma arsti poole, et läbida erakorraline terviseseisundi hindamine.

«Hoiatusinsuldi» sümptomid

Mööduva isheemilise ataki korral on verevool ajus ajutiselt tõkestatud. Peaaegu pooled mööduvale isheemilisele atakile järgnevatest insultidest tekivad kahe päeva jooksul. Sel põhjusel kirjeldatakse isheemilist atakki kui «hoiatusinsulti». Sümptomite hulka kuuluvad:

  • ühe näopoole allapoole vajumine
  • võimetus tõsta mõlemat kätt ja hoida neid üleval nõrkuse või tuimuse tõttu
  • ebaselge või moonutatud kõne või võimetus rääkida
  • täielik halvatus ühel kehapoolel
  • äkiline nägemise kaotus, ähmane nägemine või topeltnägemine
  • vertiigo
  • segadus
  • probleemid tasakaalu ja koordinatsiooniga

TIA riskitegurite hulka kuuluvad: insuldi või mööduva isheemilise ataki esinemine perekonnas; vanus 55 või rohkem; meessugu; kõrge vererõhk; diabeet; suitsetamine.

Ekspertide sõnul tuleks eelmainitud sümptomite esinemise korral pöörduda võimalikult kiiresti arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles