Kergemate tervisemuredega on nõu võimalik küsida ka perearsti nõuandetelefonilt

PM Tervis
Copy
Perearsti nõuandetelefonil küsitakse vastuseid mitmesugustele küsimustele.
Perearsti nõuandetelefonil küsitakse vastuseid mitmesugustele küsimustele. Foto: Kristjan Teedema

Kuna Eestis on hetkel viiruste periood ning nakkushaiguste levik on väga ulatuslik, tuletab Tervisekassa meelde, et kergemate tervisemurede korral saab lisaks perearstidele ja -õdedele abi küsida ka üleriigiliselt perearsti nõuandetelefonilt 1220.

«Kui inimesel on hooajaliste viirustega seotud tervisemure, saab ta nõu küsida helistades perearsti nõuandetelefonile. Lisaks, kui inimene on haigestunud nädalavahetusel ja vajab töövõimetuslehte, on võimalik oma haigestumine fikseerida ning selle alusel saab perearst väljastada töövõimetuslehe. Nädalavahetusel või riigipühal on nõuandetelefoni kaudu võimalik hädavajadusel pikendada ka retsepte krooniliste haiguste puhul,» rääkis üleriigilise perearsti nõuandetelefoni teenindusjuht Kärt Kukk.

«2022. aastal võeti nõuaandetelefoni kaudu meiega ühendust ligemale 444 000 korral, päevas saime keskmiselt 1300 kõnet. Kõikidest helistajate tervisemuredest said nõustajate poolt lahendatud 88 protsenti, mis tähendab, et helistaja ei pidanud enam kuhugi edasi pöörduma,» lisas Kukk. Tema sõnul peavad siiski üheksa protsenti helistajatest pöörduma kõne järgselt oma pere- või raviarsti poole täiendavateks uuringuteks või analüüsideks. Ülejäänud suunatakse kas erakorralise meditsiini osakonda või ühendatakse Häirekeskusega.

Üheks võimaluseks on perearstile pöörduda ka e-kirja teel. Kiirema vastuse huvides tasub hoida e-kirjad konkreetsed ning panna kirja ainult oluline haigust puudutav info. Juhul, kui perearstikeskuses on kasutusel mõni kaugteenustest, soovitame inimestel perearsti või õega kontakti saamiseks seda võimalust kasutada. Kui perearstikeskuses on mõni kaugteenus kasutusel, leiab selle kohta informatsiooni vastava perearstikeskuse kodulehelt.

Kergemate tervisemurede korral on võimalik abi küsida ka apteekidest – seal töötavad apteekrid ning proviisorid on igati kompetentsed andma inimestele nõuandeid näiteks kergemate külmetus- või viirushaiguste osas. Samuti oleks hea hoida kodus pisikene ravimivaru, näiteks valuvaigistid, palavikualandajad, kõhulahtisuse puhul aitavad tabletid, köharavimid ning kurguvalu leevendavad vahendid.

Endiselt pole kadunud vajadus end vaktsineerida praegu laialdaselt leviva gripi ja Covid-19 viiruse vastu – vaktsineerimine kaitseb raske haigestumise ning haiglaravi eest. Kui aga inimene on juba haigeks jäänud, tuleks püsida kodus, sest nii ei levi nakkus edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles