Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kolesterooli kohta tehti suur avastus

Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Kanada teadlaste uus uuring näitas esimest korda, kuidas valk PCSK9 lagundab kolesterooli retseptoreid, mis on oluline samm südame-veresoonkonnahaiguste ja teatud vähivormide aluseks olevate mehhanismide paljastamisel ja võimalikus ravis, vahendab Technology Networks.

Niinimetatud «halb» LDL-kolesterool võib koguneda arteritesse ja põhjustada ateroskleroosi – arterite jäigastumist ja ahenemist – ning südamehaigusi.

LDL-retseptorid (LDLR) seonduvad LDL-molekulide ja nendega seotud kolesterooliga (LDLc), kogudes need kokku ja saates peamiselt maksarakkudesse. LDL püütakse rakku kinni ja LDLR transporditakse seejärel tagasi raku pinnale, et koguda rohkem LDL-molekule.

LDLRi talitlushäired võivad põhjustada perekondlikku hüperkolesteroleemiat – seisundit, mis põhjustab erakordselt kõrget LDLi taset veres. Siiski on mõned harvad perekondliku hüperkolesteroleemia juhtumid seotud ka valguga PCSK9.

PCSK9 avastati 2003. aastal Montreali ülikooli meditsiiniprofessori Nabil G. Seidahi laboris. PCSK9 leidub vereringes, kus see seondub LDLRiga – aga selle asemel, et lasta LDLRil pärast rakku sisestamist selle pinnale tagasi liikuda, LDLR laguneb, takistades selle taaskasutust LDLi kogumiseks.

Hiljuti on välja töötatud ravimeetodeid, mis kas kahjustavad PCSK9 funktsiooni või vähendavad selle taset veres, piirates seeläbi LDLRi lagunemist. See võib põhjustada LDLc langust üle 60 protsendi, võrreldes teiste kolesteroolitaset langetavate ravimitega.

Käesolevas teadustöös uurisid Seidah ja tema kolleegid PCSK9 funktsioone, avastades mehhanismi, mille abil PCSK9 lagundab LDL-retseptoreid.

PCSK9 kui potentsiaalne ravi sihtmärk

Teadlased analüüsisid PCSK9 struktuuri, paljastades, kuidas see moodustab kompleksi koos kolme teise valguga: LDLR, tsüklaasiga seotud valk 1 (CAP1) ja inimese leukotsüütide antigeen C (HLA-C).

HLA-C leidub rakkude välisküljel ja see toimib osana immuunsüsteemist, aidates ära tunda, millised on keha enda rakud ja millised mitte, ja stimuleerides kasvajaga võitlevaid T-lümfotsüüte. Sellel on ka võtmeroll PCSK9 valgukompleksi suunamisel rakus asuvatesse lüsosoomidesse – seedeensüüme sisaldavatesse membraaniga seotud organellidesse – selle hävitamiseks. Samas ilmnes, et PCSK9 võib aidata kaasa HLA-C kasvajavastasele võitlusele, suurendades HLA-C molekulide arvu rakupinnal.

Teadlased loodavad, et selle läbimurdeuuringu käigus PCSK9 funktsiooni kohta kogutud teave võib viia inhibiitorite väljatöötamiseni, mis võivad blokeerida negatiivsed koostoimed LDL-retseptorite ja HLA-Cga, mida saaks potentsiaalselt kasutada südame-veresoonkonnahaiguste ja vähi raviks.

Uuring on avaldatud ajakirjas Molecular Metabolism.

Märksõnad

Tagasi üles