Emotsionaalne tühimik ja tülpimus: millist lõivu maksavad seksiga teismeeas alustajad? (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kui seksuaalelu algab juba teismeeas, võib selle tagajärjeks olla oskamatus luua täiskasvanuna sisukaid inimsuhteid. 

Harvardi meditsiinikooli arsti Mark O'Connelli sõnul ei ole noorukid «sageli saavutanud emotsionaalset, isegi mitte neuroloogilist küpsust, mis on vajalik autonoomsete ja eneseteadlike seksuaalsete valikute tegemiseks.» Emotsionaalne, sotsiaalne ja kognitiivne areng jätkub ka pärast noorukiiga, vahendab k12academics. Aju võib areneda veel 25. eluaastani ja mõnel juhul isegi kauem. 

Nende hulgas, kes astuvad esimest korda seksuaalvahekorda enne 15. eluaastat, esineb uuringute kohaselt rohkem psüühikahäireid.

Depressioon ja emotsionaalne stress

USA noorukite tervise pikaajalise riikliku uuringu andmete analüüsist ilmnes, et seksiga tegelemine jätab noorukid ja eriti tüdrukud stressi ja depressiooni suhtes rohkem haavatavaks. Alkoholi ja narkootikumide kuritarvitamisega kaasnevad depressioon, ärevus ja suurenenud stress, mida on täheldatud ka seksuaalselt aktiivsete teismeliste puhul, nenditi uuringus.

Uuringutes on ilmnenud seos noorukite seksuaalse aktiivsuse ja vaimse tervise mitme näitaja vahel. Seksuaalselt aktiivsed tüdrukud olid depressiooni, enesetapumõtete ja -katsete suhtes haavatavamad kui seksuaalselt aktiivsed poisid, kuid poiste ja tüdrukute vahel, kes ei olnud seksuaalselt aktiivsed, leiti vähe erinevusi. Depressioonirisk oli mõlemast soost seksuaalselt aktiivsete inimeste puhul selgelt kõrgem.

Noorukite arst Meg Meeker kirjutas: «Teismelise seksuaalne aktiivsus põhjustab tavaliselt emotsionaalset segadust ja psühholoogilist stressi. Seksuaalne aktiivsus põhjustab tühje suhteid, enesepõlguse ja väärtusetuse tundeid. Need kõik on depressiooni eelkäijad.»

Eksperdid soovitavad seksuaalselt aktiivseid noorukeid depressiooni suhtes skriinida ja jagada juhiseid seksuaalkäitumisega kaasnevate vaimse tervise riskide kohta.

Browni ülikooli teadlased on leidnud, et lõikumine on seotud teismeliste riskantse seksuaalkäitumisega. Psühholoog Lori G. Plante nentis, et «lõikumine on viis tugeva emotsionaalse stressidega toimetulemiseks. Impulsiivsuse ja riskide võtmise tase on nende teismeliste puhul samuti kõrgem.»

Juhuslik seks

Raamatu The Real Truth About Teens & Sex autori Sabrina Weilli sõnul peegeldab noorukite muretu suhtumine juhuslikku seksi, sealhulgas oraalseksi, nende segadust selles osas, mis on normaalne käitumine.

Kui noorukid astuvad juhuslikesse seksuaalsuhetesse, liiguvad nad täiskasvanuelu poole, aga tegelikku intiimsust mõistmata. Organisatsiooni Advocates for Youth president James Wagoner avaldas muret, et «kui oleme kultuurina suunatud intiimse seksuaalkäitumise ja emotsionaalse sideme täielikule katkestamisele, ei panda alust täisväärtuslike suhete loomisele täiskasvanueas.» Dr Bernadine Healy ütles ajakirjas US News & World Report: «Nii arsti kui ka emana ei suuda ma uskuda, et meie kõikehõlmav ühiskond, kus impulsid on koheselt rahuldatud ja seks lahutatakse armastusest ja sidemetest, on terve füüsiliselt, emotsionaalselt või vaimselt.»

Psühholoog Marsha Levy-Warreni sõnul ei vaata noorukid juhusuhteid harrastades isegi teineteisele otsa. «See on mehaaniline, dehumaniseeriv.»

Mõned uuringud näitavad, et isegi kui seksuaalne aktiivsus tundub juhuslik, pole see sageli nii, nentis Bill Albert, teismeliste raseduse ennetamise riikliku kampaania vedaja. «Reedeõhtune juhuslik kokkupuude ei pruugi kuu aja pärast nii tunduda.»

Psühholoog ja raamatu The Complete Idiot's Guide to Intimacy autor Paul Coleman tähendas, et juhuseksiga tegelevad teismelised «teesklevad, et see on lihtsalt seks ja ei midagi muud. See on intiimsuspiruka meelevaldne tükeldamine. See ei ole tervislik.»

Arstiteadlane Mark O'Connell on kirjutanud: «Tähenduseta seksi plahvatuslik levik Ameerika teismeliste seas on sügavalt sümptomaatiline. Emotsionaalne tuimus, eraldatus on üha enam normiks. Oraalseks on «lihtsalt midagi, mida teha».» Samal ajal ei tähenda O'Connelli sõnul enneaegne seksuaalsus paljude jaoks vabadust ja katsetamist, vaid on seksuaaltraumaga kaasas käiv nähtus: kompulsiivselt juhitud tegevus, mille eesmärk on juhtida kroonilise sissetungi ja ülestimulatsiooni tagajärgi.

Suhted

Isegi kui teismelised on romantilises suhtes, võib seksuaalne tegevus muutuda suhte keskseks osaks. Minnesota ülikooli lastepsühholoogia professori W. Andrew Collinsi sõnul pole sellised suhted mitte ainult vähem püsivad, vaid ka rahulolu on nendes kooslustes madalam kui suhetes, mille fookuses ei ole seksuaalsed tegevused.

David Walsh USA riiklikust meedia- ja pereinstituudist on arvamusel, et kui noorukid astuvad juhuslikesse seksuaalsuhetesse, ei arene neil selliseid oskusi, nagu usaldus ja suhtlemine, mis on tervete ja pikaajaliste suhete põhikomponendid.

Raamatu Unhooked: How Young Women Pursue Sex autori Laura Sessions Steppi sõnul omandavad noorukid seksuaalsuhetes palju halbu harjumusi ega õpi «usaldama, jagama ega teadma, kuidas mitte nõustuda ja leppida». Nad on psühholoog Levy-Warreni sõnul tüdinenud ja seetõttu on neil hilisemas elus probleeme täiskasvanueale kohaste suhete loomisega. «Nad ei õpi seda emotsionaalset intiimsust looma, enne kui nad on füüsiliselt intiimsed. Pikemas perspektiivis tekitab see halbu suhteharjumusi,» ütles noorukite günekoloog Melisa Holmes.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles