Kanepi kättesaadavus vähendas nõudlust laialt kasutatava ohtliku opiaadi järele

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Eva Bronzini, Pexels

Värskelt avaldatud uuringus leitakse, et nõudlus ohtliku ja enim kasutatava opiaadi – kodeiini – järele on märkimisväärselt vähenenud nendes USA osariikides, kus kanepi kasutamine mittemeditsiinilistel eesmärkidel on legaliseeritud. Kodeiinist moodustub meie kehas morfiin. Avastus on rahvatervise poliitika seisukohast oluline, sest retsepti alusel väljastatavate opiaatide väärkasutamine põhjustab igal aastal USAs rohkem kui 10 000 üleannustamise surma. Võrdluseks – autoõnnetused põhjustasid USAs aastal 2021 pea 43 000 surma. 

Pittsburghi ülikooli ja Cornelli ülikooli teadlaste juhitud uuringu kohaselt näevad osariigid, mis lubavad kanepit kasutada ka mittemeditsiinilistel eesmärkidel, nõudluse vähenemist retsepti alusel väljastatava kodeiini järele, mis on suure kuritarvitamise, sõltuvustekke ohuga ja kõrvaltoimete potentsiaaliga opiaat. Oopiumisarnastest ainetest enimkasutatava kodeiini kõrvaltoimete ja koos teiste ravimite tarvitamisega seotud kahjulike/ohtlike kõrvaltoimete nimekiri on tõsiselt ehmatav. 

21 USA osariiki on vastu võtnud kanepi mittemeditsiinilise kasutamise seadused ja teiste osariikide seadusandlikud kogud kaaluvad sarnaseid meetmeid.

«Opiaatide väärkasutuse vähendamine võib päästa elusid,» ütles juhtiv autor Shyam Raman. «Meie uuringud näitavad, et mittemeditsiinilist kanepit reguleerivad seadused vähendavad oluliselt kodeiini levitamist apteekide kaudu, mis on tähelepanuta jäetud potentsiaalne kasu kanepi nn meelelahutusliku kasutamise legaliseerimisel.»

Uuring on üks esimesi, mis uurib kanepiseaduste mõju legaalsete opiaatide kasutusele. Varasemad uuringud on keskendunud meditsiinilise kanepi seadustele või opiaatide kasutamisele tarbijate alarühmades, näiteks Medicaidi abisaajate hulgas.

Uurijad analüüsisid narkootikumide kontrolliga tegeleva ameti infosüsteemide (ARCOS) andmeid, mis jälgivad kontrollitavate ainete liikumist USAs. Need on peamised tähelepanekud osariikidest, kus on vastu võetud mittemeditsiinilise kanepi reguleerimise seadused:

Kodeiini apteegipõhise turustamise vähendamine 26 protsenti; kui seadused on kehtinud neli aastat, siis on vähenemine 37 protsenti.

Minimaalne mõju teiste opiaatide (oksükodoon, hüdrokodoon ja morfiin) levikule.

Minimaalne mõju kodeiini kasutamisele haiglates.

«See leid on eriti tähendusrikas,» ütles vanemautor Coleman Drake, tervishoiupoliitika ja juhtimise dotsent. «Retseptiopiaatide hulgas on kodeiini kuritarvitamine eriti suur. Meie leiud näitavad, et kanepikasutus võib asendada kodeiini kuritarvitamist.»

Kuigi nii kanepit kui opioide saab kasutada kroonilise valu sümptomite vähendamiseks, ei ole nende mõju tervisele samaväärne.

«Kanepile legaalse juurdepääsu laiendamine võib mõne tarbija opiaatidest eemale viia ja kanepile lähemale suunata,» ütles George Masoni ülikooli teadlane Johanna Catherine Maclean. «Kuigi kõigil ainetel on teatud riskid, on kanepi tarbimine tervisele vaieldamatult vähem kahjulik kui retsepti alusel väljastatavate opiaatide kasutamine mittemeditsiinilistel eesmärkidel.»

Eelmisel aastal avaldati uuring, mis mõõtis ravimikasutuse muutust neis osariikides, kus meditsiinilise kanepi kasutamine on legaliseeritud. Selle kokkuvõttes kirjutatakse: «Leiame, et retseptide maht on oluliselt vähenenud ravimite klassides, mis vastavad valu, depressiooni, ärevuse, une, psühhoosi ja krambihoogude meditsiinilistele näidustustele.»

Teise, samuti eelmisel aastal avaldatud ja meditsiinilise kanepi legaliseerimise mõjusid uurinud uuringu kokkuvõte ütleb: « ...kindlustusmaksed langesid pärast meditsiinilise kanepi legaliseerimist keskmiselt 22 dollari võrra aastas. Mõju on suurem müügikoha lähedal asuvates piirkondades ja piirkondades, kus enne legaliseerimist on alkoholijoobes juhtimine suurem. Meie hinnangul on praegune legaliseerimine vähendanud autoõnnetustega seotud tervishoiukulusid peaaegu 820 miljoni dollari võrra aastas, mis võib riiklikult legaliseerimisel neid kulusid veelgi vähendada 350 miljoni dollari võrra.»

Allikad: Health Economics, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles