Milline voodipesu valida? Spetsialist nimetab villase ja sünteetilise voodipesu plusse ja miinuseid

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kui talv külmemaks läheb, otsime tekke, mis meid paremini soojendaksid. Juba mitu aastat, mil suved löövad soojarekordeid, oleme mõelnud, kuidas ka kuumadel suveöödel öösiti rahulikult magada. Aastaaegade vaheldudes otsime parimaid lahendusi ning kangaid külmetamise ja ülekuumenemise vältimiseks.

Milline voodipesu tuleks valida, et see sobiks nii külmaks talveks kui ka soojaks suveks? Mille poolest erinevad erinevaid kiude sisaldavad tekid? Sünteetilise ja villase voodipesu peamisi erinevusi ja eeliseid kirjeldab looduslike kangaste spetsialist, villaste toodete arendaja firma Flokati esindaja Maarja Tikovt.

Nõuetekohase hoolduse korral kestab voodipesu aastakümneid

Sünteetiliste kangaste üks peamisi eeliseid on see, et need on disainitud olema vastupidavad ja kauakestvad.

«Sünteetilised kiud on tugevad, neid ei ole lihtne kahjustada ja need ei vaja oma heade omaduste säilitamiseks palju hooldust. Villane voodipesu võib korraliku hoolduse korral vastu pidada üle kümne aasta. See on tugev kangas, vastupidavam kui puuvill või siid. Villakiud on raskesti kahjustatavad, mistõttu villane voodipesu vahetatakse tavaliselt välja mitte sellepärast, et see on kulunud, vaid sellepärast, et on elementaarne soov voodipesu uuendada,» rääkis spetsialist.

Tema sõnul on sel juhul sünteetilisel voodipesul villa ees vaid väike eelis.

Õhu läbilaskvus on oluline nii suvel kui talvel

Maarja Tikovt ütleb, et sünteetiline voodipesu on valmistamise nüansside tõttu vähem hingav, mistõttu see imab raskemini niiskust ja higi.

«Sünteetiliste kangaste suurim miinus on arvatavasti see, et külmadel öödel ei tekita need lisasoojust ning soojadel öödel ei jahuta ülekuumenenud keha. Sünteetika ei ima niiskust ja higi ega ei aurusta seda välja, mistõttu kiputakse sellises voodipesus magades rohkem higistama, eriti kuumadel suveöödel. Selles osas on villal suur eelis sünteetika ees, kuna on ligi 90 protsenti hingav,» ütles Tikovt.

Ta lisas, et vill reageerib ka inimese kehatemperatuuri muutustele, mistõttu sobib see igal aastaajal.

Hooldus – mitte vigu teha

Sünteetika ei vaja erilist hoolt, eritöötlust ega spetsiaalseid pesuvahendeid. Pesemisel on vaid soovitatav vältida liiga kõrget temperatuuri, kuna see võib kangast kahjustada, isegi sulatada ja seeläbi struktuuri kahjustada.

Tikovti sõnul on sünteetilised tekid suurepärane valik hotellidesse, külalistemajadesse, laagritesse – kohtadesse, kus voodipesu lihtne hooldamine on ülimalt tähtis.

«Villa tuleb pesta või puhastada harvem kui sünteetikat. Villase voodipesu hooldamisel tuleb pöörata tähelepanu villa liigile. Näiteks meriinolamba villast voodipesu võib pesta käsitsi või pesumasinas. Samal ajal aga on kaameli- ja kašmiirvillatoodete puhul on soovitatav keemiline puhastus. Pesumasinas pestes tuleb kasutada vedelat villapesuvahendit ja valida spetsiaalne pesurežiim,» rääkis spetsialist.

Mõnele inimesele ei pruugi villa spetsiifiline lõhn meeldida, mõni tunneb seda intensiivsemalt, teine aga üldse mitte. Kui lõhn on liiga intensiivne, on soovitatav tuulutada voodipesu kuivas kohas ja vältida otsest päikesevalgust.

Säästate tekikoti pealt

Üks määravamaid kriteeriume ostude valikul on hind. Sünteetilised tooted on odavamad kui villast valmistatud tooted. Kuid kuna villast tekki ei soovitata tekikotti panna, saab raha kokku hoida.

«Lambaid pügatakse kaks korda aastas, kaameleid ja kašmiirkitsi kammitakse ainult üks kord, nii et villa on vähem ja seda pole lihtne töödelda. Seetõttu on loomulik, et villased tooted maksavad rohkem. Sünteetiline kiud on odavam, sest seda toodetakse tööstuslikult, keemiatooteid kasutades. Kõik need tegurid toovad kaasa sünteetilise voodipesu pisut madalama hinna,» rääkis ekspert.

Spetsialist soovitab villase voodipesu kasutamisel seda kottidesse-püüridesse mitte panna. Tekikotid pärsivad villa loomulikke omadusi – õhu läbilaskvust, niiskuse aurustumist, soojuse teket. Nii saate säästa raha ilma voodilinu ostmata.

Tikovti sõnul pöördub üha enam inimesi säästliku tarbimise, taastuvate ressursside kasutamise ja taaskasutuse poole, see mõjutab samuti loodustoodete populaarsust.

«Meil on üks planeet, seega peame selle eest hoolt kandma ja kasutama võimalikult vähe fossiilsetest ressurssidest valmistatud tooteid. Sünteetilisel ja villasel voodipesul on oma plussid ja miinused. Hinnake, mis on teie jaoks olulisem, millist toodet soovite ja millised ootused teil sellele on. Samuti peab teadma, kuidas konkreetse voodipesu eest hoolt kanda, et mitte kahjustada selle põhiomadusi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles