Kolesterooli aitab alandada üllatav toiduaine

PM Tervis
Copy
Sojaoad ja sojapiim.
Sojaoad ja sojapiim. Foto: Shutterstock

Sojaoa valk pärsib «halva kolesteroolina» tuntud LDL-kolesterooli tootmist, vähendades ainevahetushaiguste riski, ilmnes Medical Xpressi andmeil uues uuringus.

Valku B-konglütsiniini sisaldava sojajahu tarbimine võib vähendada LDL-kolesterooli taset ja vähendada metaboolsete haiguste, nagu ateroskleroos ja rasvmaksahaigus, riski, ütles Elvira de Mejia, Illinoisi ülikooli toiduteaduse professor ja uuringu peamine autor.

Teadlased on juba ammu kirjeldanud sojaubade kolesterooli alandavaid omadusi ja lipiidide taset reguleerivat toimet. Hiljutise projekti käigus uuriti kahte sojavalku, mis arvati olevat selle taga – glütsiniin ja B-konglütsiniin – ning leiti, et viimane on eriti oluline. Valk blokeerib triglütseriidide ja madala tihedusega lipoproteiinide (LDL) ainevahetuses osaleva maksaensüümi tootmist.

«Nagu me oletasime, ei ole sojaubade mõju kolesterooli ainevahetusele seotud mitte ainult nende valgukontsentratsiooni ja koostisega, vaid ka nendes sisalduvate peptiididega, mis vabanevad seedetrakti seedimise käigus,» ütles de Mejia.

Meeskond eemaldas sojaubadest rasva ja jahvatas jahuks 19 sojaubade sorti, millest igaüks sisaldas kahte valku erinevas vahekorras.

Seedimisprotsessi jäljendamiseks segas meeskond sojajahu annused erinevate vedelike ja ensüümidega.

Uuringu kohaselt tuvastasid nad 13 seedimise käigus tekkinud bioaktiivset peptiidi, millest enamik pärines glütsiniinist ja B-konglütsiniinist.

Testides lagundatud materjalide võimet pärssida kolesterooli sünteesi kiirust kontrolliva valgu HMGCR aktiivsust, tuvastasid teadlased, et nende blokeerivad omadused olid 2–7 korda nõrgemad kui simvastatiinil, mis on populaarne kõrge kolesterooli raviks kasutatav ravim.

Pärast sojaoa sortide klassifitseerimist nende glütsiniini ja B-konglütsiniini koostise ning nende HMGCRi pärssivate omaduste järgi valis meeskond edasiseks analüüsiks viis sorti.

«Alustasime rakkudega, mis olid juba rasvhapetega kokku puutunud, et jäljendada rasvmaksahaigust, ja püüdsime mõista seeditud sojavalkude rolli,» ütles de Mejia.

«Mõõtsime mitut kolesterooli ja lipiidide ainevahetusega seotud parameetrit ning mitmesuguseid muid markereid – valke ja ensüüme –, mis mõjutavad positiivselt või negatiivselt rasvade ainevahetust.»

Nende hulka kuulusid HMGCR ja angiopoetiinitaoline valk 3 (ANGPTL3), mida eritab peamiselt maks ja mis on lipiidide ainevahetuse oluline mõjutaja, ütles de Mejia.

ANGPTL3 pärsib triglütseriidide, LDL-kolesterooli ja «hea kolesterooli» ainevahetuses osalevaid ensüüme. Uuringu kohaselt toodetakse nii HMGCRi kui ka ANGPTL3 rasvmaksahaiguse korral ülemäära.

ANGPTL3 tootmine kolmekordistus pärast seda, kui maksarakud puutusid kokku rasvhapetega, ütles de Mejia. Meeskond leidis aga, et kolme seeditud sojaoasordi peptiidid vähendasid ANGPTL3 eritumist 41–81 protsendi võrra olenevalt glütsiniini ja B-konglütsiniini hulgast.

«Seeditud sojaubade peptiidid suutsid vähendada rasvade kogunemist 50–70 protsendi võrra ja see on väga oluline tulemus,» ütles de Mejia. B-konglütsiniini suuremad kontsentratsioonid seedimisel olid seotud LDL-kolesterooli, triglütseriidide ja HMGCRi tasemete suurema langusega.

Uuring avaldati ajakirjas Antioxidants.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles