Selle tuntud vitamiini võtmine võib ennetada autoimmuunhaiguste tekkeriski

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Autoimmuunhaigused tekivad siis, kui immunsüsteem ei tee oma keha rakkudel ja võõrastel rakkudel vahet. Nende haiguste vastu on vähe tõhusaid ravimeetodeid, kuid mõned prekliinilised uuringud on näidanud, et teatud toidulisanditel, nagu D-vitamiin ja oomega-3-rasvhapped, võib olla autoimmuunhaiguste ära hoidmisel kasulik mõju.

British Medical Journalis avaldatud uues uuringus hindasid Brighami naistehaigla uurijad, kas D-vitamiini või/ja oomega-rasvhapete võtmine võib mõjutada autoimmuunhaiguste esinemissagedust. Meeskond jälgis osalejaid viis aastat.

Uurijad leidsid, et inimestel, kes võtsid D-vitamiini ja oomega-3-rasvhappeid oli autoimmuunhaiguste esinemine oluliselt madalam kui neil, kes said platseebot.

«See on esimene otsene tõend, et toidulisandite võtmine võib vähendada autoimmuunhaiguste esinemissagedust. Nüüd ootame tulemuste lihvimist ja loodame, et uute andmete põhjal töötatakse välja juhised, kuidas ennetada autoimmunhaiguseid keskealistel ja vanematel täiskasvanutel,» rääkis uuringu vanemautor Karen Costenbader.

Costenbader lisas veel, et soovitab 2000 RÜ päevas ja lisaks oomega-3-rasvhappeid 1000 mg päevas 55-aastastele ja vanematele naistele ning 50-aastastele ja vanematele meestele.

Uuringus osales 25 871 meest (vanuses 50 ja vanemad) ja naist (vanuses 55 ja vanemad), kirjutab Medical Xpress.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles