Raud mängib olulist rolli mitme ohtliku haiguse kujunemisel

PM Tervis
Copy
Parkinsoni tõvega kaasnevad erinevad kognitiivsed ja motoorsed sümptomid, nagu treemorid. Pilt on illustratiivne.
Parkinsoni tõvega kaasnevad erinevad kognitiivsed ja motoorsed sümptomid, nagu treemorid. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Järjekindlalt on leitud seos raua ainevahetuse kõrvalekallete ja erinevate neurodegeneratiivsete haiguste, sealhulgas Parkinsoni tõve ja Sclerosis multiplex'i ehk hulgiskleroosi vahel. Nimelt koonduvad nende haigustega seotud ajupiirkondadesse sageli rauast pakatavad mikrogliia immuunrakud.

Kuigi seos raua düsregulatsiooni ja neurodegeneratiivsete haiguste vahel on hästi dokumenteeritud, ei ole lõpuni aru saadud, kuidas raua koondumine mõjutab mikrogliia ja neurodegeneratsiooni füsioloogiat. Ülemaailmse tervishoiuettevõtte Sanofi teadlased uurisid hiljuti, kuidas mikrogliia reageerib rauale.

«Aastaid on teada, et raud koguneb kahjustatud ajupiirkondadesse Parkinsoni tõve, hulgiskleroosi ja teiste neurodegeneratiivsete haiguste korral,» ütles üks uuringu läbi viinud teadlastest Timothy Hammond MedicalXpressile. «See on midagi, mida võime näha magnetresonantstomograafia uuringust, kus on ilmne, et raua tase tõuseb haiguse käigus. Meil olid ka oma andmed progresseeruva hulgiskleroosiga patsientide kohta, kel esines raua düsregulatsioon aju mikrogliias – aju immuunrakkudes.»

Hammondi ja tema kolleegide hiljutise töö põhieesmärk oli paremini mõista, kuidas raua kogunemine mikrogliiasse mõjutab nende rakkude toimimist ja tervist. Nende töö põhineb nende varasematel uuringutel ja 2012. aastal rauast sõltuva rakusurma vormi avastamisel, mida nimetatakse ferroptoosiks.

Ferroptoos on rakusurma vorm, mida vahendab rauast sõltuv lipiidide peroksüdatsioon – protsess, mis kahjustab lipiide neid oksüdeerides. Oma artiklis püstitasid teadlased hüpoteesi, et rauaga koormatud mikrogliia on ferroptoosi suhtes vastuvõtlik ja et see võib mängida rolli neurodegeneratiivsete haiguste korral.

Kasutades mitmeid geneetilisi ja eksperimentaalseid tehnikaid, näitasid teadlased uues uuringus, et mikrogliia reageerib väga hästi rauale ja on vastuvõtlik ka ferroptoosile.

Lisaks näitas meeskond, et raua ülekoormus põhjustab mikrogliias nihke, mis sarnaneb Parkinsoni tõvega surnud patsientide ajukoe omale. Teadlased nendivad, et mikrogliia vastus rauaga ülekoormatusele mängib neurodegeneratsioonis otsustavat rolli.

See uuring on üks esimesi, mis näitab, kuidas rauaga koormatud mikrogliia võib kaasa aidata erinevatele neurodegeneratiivsetele haigustele.

«Usume, et mikrogliia üritab tegelikult neuroneid kaitsta, võttes endasse raua ja säilitades seda ohutult, kuid aja jooksul saavad mikrogliia rakud üle koormatud ja surevad, vabastades talletatud raua ja põhjustades ka neuronite surma,» ütles Hammond. «Peame olema ettevaatlikud, kuidas me mikrogliiat terapeutiliseks sihtmärgiks võtame, sest selle rakud teevad palju kasulikke tegevusi. Kuid kui leiame sihipärase lähenemisviisi, võib see olla oluline sõlmpunkt selliste haiguste puhul, nagu Parkinsoni tõbi, millega kaasneb ülemäärase raua kogunemine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles