See on käärsoolevähi riskitegur

PM Tervis
Copy
Vähirakud.
Vähirakud. Foto: Shutterstock

Antibiootikumide kasutamine võib suurendada käärsoolevähi tekkeriski, eriti noorematel inimestel, nendivad Aberdeeni ja Belfasti ülikooli teadlased.

Ligi 40 000 inimesega tehtud uuringus võrreldi antibiootikumide kasutamist ja elustiilitegureid soolevähiga patsientide ja tervete hulgas. Kuigi rektaalse vähiga seost ei leitud, ilmnes, et antibiootikumide kasutamine on seotud käärsoolevähi tekkega.

Teadlased leidsid esimest korda ka, et kuigi üldarvud on suhteliselt madalad, oli antibiootikumide kasutamine seotud hinnanguliselt 50 protsenti suurema käärsoolevähi riskiga alla 50-aastastel inimestel ja hinnanguliselt üheksa protsenti suurema riskiga 50-aastastel ja vanematel inimestel.

Sarah Perrott Aberdeeni ülikoolist ja uuringu kaasautor selgitab teates: «Antibiootikumide kasutamine on väga levinud ja on oluline märkida, et mitte kõik, kes antibiootikume kasutavad, ei saa soolevähki.

Antibiootikumid on meditsiinis hindamatu väärtusega, kuid neid tuleks kasutada asjakohaselt ja ainult vajaduse korral,» sõnas Perrott.

«See koos mitmete muude toitumis- ja elustiiliteguritega võib kaasa aidata käärsoolevähi juhtude sagenemisele noorte seas.»

Seose põhjused on väidetavalt tingitud antibiootikumide mõjust soolestiku mikrobioomi bakterite loomulikule mitmekesisusele, mis võib potentsiaalselt põhjustada bakterite aktiivsuse muutumist ja häirida normaalset immuunfunktsiooni. See võib viia kroonilise põletikuni ja teoreetiliselt suurendada vähiriski.

Uuring ilmus teadusajakirjas British Journal of Cancer.

Soolevähk areneb käärsooles või pärasooles.

Käärsoolevähi sagedasemaid sümptomeid on kõhupuhitus ja täiskõhutunne (eriti pärast söömist), rohked soolegaasid, iiveldus ja oksendamine, kõhulahtisus, mis vaheldub kõhukinnisusega. Haige tunneb püsivat väikest valu kõhus, väsimust, nõrkust, õhupuudust. Võib esineda töövõime langus koos «seletamatu» kehvveresusega, püsiv väike palavik (37,2–37,5 °C), kaalulangus, isutus. Kasvaja on läbi kõhukatete kombeldav.

Allikas: Kliinik.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles