Tuvastati uus võimalus koroona vastu immuunsust tugevdada

PM Tervis
Copy
Koroonaviirushaiguse põdemine võib tuua mitmeks kuuks väsimuse, peavalu ja veel mõnegi ebameeldivuse
Koroonaviirushaiguse põdemine võib tuua mitmeks kuuks väsimuse, peavalu ja veel mõnegi ebameeldivuse Foto: Shutterstock

Oregoni tervise- ja teadusülikooli teadlaste uus laboriuuring viitab, et mida rohkem aega jääb vaktsineerimise ja nakatumise vahele, seda tugevam immuunsus Covid-19 vastu tekib, vahendab Medical Xpress.

Teadlased mõõtsid antikehareaktsiooni inimeste puhul, kes saavutasid niinimetatud «hübriidimmuunsuse» kahel viisil: kas vaktsineerimisega, millele järgnes läbimurdeinfektsioon, või vaktsineerimisega pärast Covid-19 nakkust.

Immuunvastust mõõdeti 96 üldiselt terve OHSU töötaja vereproovides ja leiti, et immuunvastus oli ühtlaselt tugevam, mida pikem on ajavahemik vaktsineerimise ja nakatumise vahel. Pikim mõõdetud intervall oli 404 päeva.

Teadurid järeldasid avastuse põhjal, et vaktsiini ei peaks korduvalt manustama sagedamini kui aastase vahega, vähemalt tervete inimeste puhul.

«Pikemad intervallid loomuliku nakatumise ja vaktsineerimise vahel näivad tugevdavat immuunvastust muidu tervetel inimestel,» ütles kaasautor dr Fikadu Tafesse, OHSU meditsiinikooli molekulaarmikrobioloogia ja immunoloogia dotsent.

See on tõenäoliselt seotud keha immuunvastusega, mis aja jooksul küpseb, nentis kaasautor dr Marcel Curlin, OHSU meditsiinikooli dotsent ja asutuse töötervishoiu meditsiinidirektor.

«Immuunsüsteem õpib,» ütles Curlin. «Kui soovite immuunvastust võimendada, siis see uuring ütleb meile, et võiksite reaktsiooni suurendada pärast pikemat õppimisperioodi, mitte varakult pärast kokkupuudet.» Nad rõhutavad, et kuna uuring tehti suhteliselt tervete inimestega, ei pruugi tulemused kohalduda haigemale inimrühmale. 

Uuring ilmus veel teadusajakirjas avaldamata teadustöid koondaval leheküljel medRxiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles