18. jaanuaril toimus Stenbocki majas pidulik auhinnatseremoonia, kus anti üle aasta arsti auhind, mille pälvis Rõuge perearst dr Viivika Allas. Sel samal päeval osales tema abikaasa Võrus toimunud kohtumisel presidendi ja kogukonna esindajatega, et seista nende perekonna kodu eest, mis jääb Nursipalu harjutusväljaku laiendamise alla.

21. novembril 2022 avalikustas kaitseministeerium planeeritava Nursipalu harjutusväljaku laienduse kaardi. 3000 hektari suurune väljak soovitakse laiendada 9000 hektari suuruseks, sellele aga jäävad «ette» 21 majapidamist. Maaomanike peamised võimalused on kas müük või vahetus riigimaa vastu, kokkuleppe mittesaavutamisel on lahenduseks sundvõõrandamine.

Tallinnast pärit ja Tartus lastearstiks õppinud Viivika Allas tuli Võrumaale 25 aastat tagasi. Nende pere esimene kodu asus Sännas, kuid 20 aastat tagasi alustasid nad uue kodu ehitamisega Lükkä külla. Allas näitab fotosid aastast 2012, kus nii pere nooremad kui ka vanemad liikmed on ühiselt ametis uue kodu ehitamisega. Olenemata sellest, et veel praegugi ümbritsevad maja tellingud, on tegemist maalilise asukohaga. Kõrgete männipuude keskele jääva maja kõrval on õunapuuaed, kus on ka mitu mesitaru ning paarisaja meetri kaugusel ise kaevatud järv. «Talviti saame järve peal ikka uisutada, kuid sel talvel pole veel jõudnud,» räägib Allas. Kõige eriskummalisem ehitis, mis silma hakkab, on maja kõrval asetsev punker. See on peaaegu et majaga samas suuruses ning on leidnud kasutust garaažina, kus pere ehitusmaterjali hoiab.

Uus kodu on ehitatud vundamendist kuni katuseni päris ise. Allas märgib, et lapsed on olnud suureks abiks, kuid seda maja võib siiski nimetada tema abikaasa elutööks. Kui siseruumid veel valmis polnud, ööbiti maja kõrvale ehitatud soojakute laadsetes ehitistes, ühte oli ehitatud isegi saun. Vaid aasta tagasi sai uus kodu sellisesse seisukorda, et oli võimalik sees elada. Mõistetavalt võtab ühest majast teise kolimine aega ning viimane aasta ongi Allase sõnul üks pidev edasi-tagasi käimine kahe maja vahel. «Praegu on nii, et koerad on meil uues majas, kassid veel vanas majas, muidugi mõned asjad niisamuti,» räägib Allas.

Kommentaarid (28)
Copy