Eestis levib jõudsalt petlik info veenisisese vitamiiniteraapia kohta

PM Tervis
Copy
Levib petlik info veenisisese vitamiiniteraapia kohta.
Levib petlik info veenisisese vitamiiniteraapia kohta. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli meditsiinieetika õppejõud Aime Keis rääkis intervjuus Med24-le, et Eestis levib praegu jõudsalt petlik info veenisisese vitamiiniteraapia kohta.

Kui patsient teeb väärinfo põhjal raviotsuse, võib see põhjustada tervise halvenemise ja isegi surma, märkis Tartu Ülikooli meditsiinieetika õppejõud Aime Keis, kelle sõnul levib praegu suuresti petlik info veenisisese vitamiiniteraapia kohta.

Milline väärinfo praegu Eestis domineerib ja kõige rohkem arstide tööd mõjutab?

Arsti-patsiendi tasandil pärsivad väärarusaamad patsiendile pakutava võimaliku ravi valikute osas ratsionaalsete otsuste langetamist. Väärinfo põhjal patsiendi poolt tehtav otsus ei ole ratsionaalne, põhjustades näidustatud tõenduspõhise ravi hilinemise, ravist loobumise tõttu tervise halvenemise, haiguse progresseerumise või lausa surma. Ma usun, et eelkõige onkoloogidel on omajagu valusaid näiteid tuua.

Viimane petlik info, mis tugevalt domineerib Eestis, on veenisisese vitamiiniteraapia vajadus tervetele inimestele, olgu ta siis viirushaiguse profülaktikaks või lihtsalt enesetunde parandamiseks.

Eelmise aasta augustis sattusin Facebookis uudisele, et on võimalik holistiline hambaravi. Iseenesest ei ole mõiste holistiline väär ja see tähendab patsiendi tervklikku käsitlemist. Aga paraku on see mõiste kaaperdatud väärinfo levitajate poolt ja tähendab ka vastandumist tõenduspõhisele meditsiinile.

Loe pikemat intervjuud SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles