Keelatud ainet kaalu alandamiseks kasutatud noor naine küpses surnuks

PM Tervis
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lõhkeainete tootmisel kasutatav väga mürgine keemiline ühend, mida müüakse ebaseaduslikult dieeditablettides, tuleb ümber liigitada mürgiks, ütles Ühendkuningriigi valitsuse minister.

Doug Shipsey tütar Bethany suri 2017. aastal pärast seda, kui võttis kaalu alandamiseks mürgist kemikaali sisaldavaid tablette, vahendab BBC. DNP-d ehk 2,4-dinitrofenooli sisaldavad tabletid põhjustasid 32 noore täiskasvanu surma, ütles Shipsey.

Surmade põhjuseks oli «Ühendkuningriigi valitsuse kollektiivne ebaõnnestumine», tähendas ta.

Esmaspäeval kehtestati DNP-d reguleerivad õigusaktid, mis jõustuvad 1. oktoobril 2023, ütles julgeolekuminister Tom Tugendhat.

Kui määrused jõustuvad, tähendaks see, et DNP-d saaks seaduslikult müüa ainult registreeritud apteeker ja ainult inimesele, kel on siseministeeriumi väljastatud kehtiv luba, ütles ta.

«Neid lubasid saab väljastada ainult isikutele, kes suudavad tõendada aine seaduslikku kasutamist. Igasugune müük isikule, kellel pole EPP litsentsi, on ebaseaduslik.»

DNP-d turustati USA-s 1930. aastatel dieedipillidena, kuid selle müümine inimestele tarbimiseks muutus pärast seda ebaseaduslikuks. Seda klassifitseeriti mürgina kuni 1996. aastani.

Mis on DNP?

DNP on väga mürgine aine, tööstuslik kemikaal, mis ei ole ette nähtud inimestele tarbimiseks. Seda müüakse aga illegaalselt dieeditablettides rasvapõletusainena.

See põhjustab rasva ja süsivesikute põletamise kaudu kaalulanguse, mis omakorda põhjustab energia muundamise soojuseks. Need, kes on ainet võtnud, kogevad temperatuuri tõusu ja ainevahetuse kiirenemist, kirjutas BBC juba aastal 2018. Surmaga võib lõppeda aga juba mõne tableti võtmine. 

Ägeda mürgistuse tunnusteks on iiveldus, oksendamine, rahutus, punetav nahk, higistamine, pearinglus, peavalud, kiire hingamine ja ebaregulaarne südametegevus. 

Pikema aja jooksul väiksemate koguste tarbimine võib põhjustada kaed ja nahakahjustusi ning mõjutada südant, verd ja närvisüsteemi.

Kiire surm

Shipsey ütles, et võttis ministeeriumi sihikule pärast teise noormehe surma, kes oli ostnud kemikaali salenemisvahendina.

21-aastane Vaidotas Gerbutavicius Londonist võttis 2018. aasta märtsis 20 tabletti ja suri tunni jooksul pärast haiglasse viimist.

Shipsey ütles, et valitsus eiras kümneid ootamatult DNP toksilisuse tõttu surnud noorte lahkamisaruandeid. «Seega, pärast 32 surmajuhtumit ja peaaegu kuus aastat kestnud kampaaniat, võttis siseministeerium lõpuks vastutuse DNP kontrollimise eest vastavalt 1972. aasta mürgistusseadusele,» lisas ta.

Mõlema perekonna kirjas ministrile öeldakse: «Meie lähedased ostsid teadmatult internetist DNP-d, mis on TNT-ga samas lõhkeainete kategoorias ja sama surmav kui tsüaniid, seega kas siseministeerium keelab internetimüügi ja kas tõkestatakse internetiotsingud? Kui jah, siis millal?»

Ohvrite keskmine vanus oli 21–22 aastat, enamik kannatas mõne vaimse tervise häire, söömishäire või kehakuvandi probleemide all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles