Uus avastus muudab 10 aastat nooremaks

PM Tervis
Copy
Argised aktiivse tegevuse sööstud aitavad kaitsta südamehaiguste kujunemise eest.
Argised aktiivse tegevuse sööstud aitavad kaitsta südamehaiguste kujunemise eest. Foto: Shutterstock

Saja-aastastelt inimestelt avastatud vananemisvastane geen pöörab südame bioloogilist vanust tagasi 10 aasta võrra, tuvastasid Bristoli ülikooli ja Itaalia teadlased. Ajakirjas Cardiovascular Research avaldatud läbimurdeline uuring pakub potentsiaalset võimalust südamepuudulikkusega patsientide raviks.

Uues uuringus näitasid teadlased, et üks mutantsetest geenidest, mida on varem tuvastatud sageli just saja-aastastel inimestel, võib kaitsta südamesiirdamist vajavate südamepuudulikkusega patsientide rakke, vahendab Medical Xpress.

Meeskonda juhtinud professor Paolo Madeddu tuvastas, et muteerunud vananemisvastase geeni ühekordne manustamine peatas keskealiste hiirte südamefunktsiooni halvenemise. Veelgi tähelepanuväärsem oli see, et kui geen manustati eakatele hiirtele, kelle südames ilmnevad samad muutused, mis eakatel patsientidel, pööras geen südame bioloogilist vanust tagasi määral, mis võrdsustuks inimeste puhul noorenemisega kümne aasta võrra.

Bristoli südameinstituudi eksperimentaalse kardiovaskulaarmeditsiini professor Madeddu, üks uuringu autoritest selgitab: «Südame ja veresoonte funktsioon on vananedes kaalul. Kuid nende kahjulike muutuste kiirus on inimestel erinev. Suitsetamine, alkohol ja istuv elu muudavad vananemise kella kiiremaks, samas kui korralik toitumine ja trenn lükkavad südame vananemiskella edasi.

Lisaks võib vanematelt päritud heade geenide olemasolu aidata püsida noore ja tervena. Geenid on valke kodeerivad «tähtede» järjestused. Juhuslikult võivad mõned neist «tähtedest» muteeruda. Enamik neist mutatsioonidest on ebaolulised, mõnel juhul võib mutatsioon siiski muuta geeni funktsiooni halvemaks või paremaks, nagu mutantse vananemisvastase geeni puhul, mida oleme siin inimrakkudel ja vanematel hiirtel uurinud.»

Kolm aastat kestnud uuring viidi läbi ka Itaalia laboris inimese südamerakkudega. Professor Annibale Puca juhitud Milano MultiMedica grupi teadlased ühildasid geeni raskete südameprobleemidega eakate patsientide südamerakkudega ja seejärel võrdlesid nende funktsiooni tervete inimeste omadega.

Itaalia teadlane Monica Cattaneo, töö peamine autor, ütles: «Eakate patsientide rakud, eriti need, mis toetavad uute veresoonte ehitamist, mida nimetatakse peritsüütideks, olid vähem töövõimelised ja rohkem vananenud. Lisades katseklaasi pikaealisuse geeni/valgu, täheldasime südame noorendamise protsessi: eakate südamepuudulikkusega patsientide südamerakud hakkasid taas korralikult funktsioneerima, osutudes uute veresoonte ehitamisel tõhusamaks.»

Uuring näitas esimest korda, et südant kaitsta aitavaid geene võib edasi anda ka geneetiliselt mitteseotud inimestele. Tulevikus võidakse leida ka muid mutatsioone, millel on sarnane või isegi parem ravipotentsiaal kui praegu uuritul. Professor Madeddu ja professor Puca arvavad, et uuring võib kannustada uut ravilainet, mis on inspireeritud saja-aastaste inimeste geneetikast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles