/nginx/o/2023/01/31/15110809t1h9490.jpg)
- Ühel kaheksast 50+ ameeriklasest on toidusõltuvus.
- Toidusõltuvus on üsna lihtsalt äratuntav.
- Toidusõltuvus on samasugune sõltuvus kui tubaka- ja alkosõltuvus.
Olenemata sellest, kas nimetate sõltuvust tekitavaid toite mugavustoiduks, liigselt töödeldud toiduks, rämpstoiduks, tühjadeks kaloriteks või lihtsalt lemmiktoiduks/-joogiks, on uue küsitluse kohaselt suurel osal vanematest ameeriklastest nendega ebatervislik suhe. Pole alust arvata, et Eestis on see teisiti.
Toidusõltuvust saab ära tunda samamoodi nagu iga sõltuvust – kui söömine on kontrollimatu ja söömist ei suudeta õigel ajal lõpetada. Sageli kaasneb sellega rasvumine ning südamehaiguste ja II tüübi diabeedi riski suurenemine. Kuluvad ka liigesekõhred ning liikumine muutub üha valulikumaks.
Söömine, kui pole nälga; salaja söömine; paaniline kalorite lugemine ja arvutamine, kui palju peab sportima või nälgima, et need ära põletada; söömasööstud paar korda nädalas, söömine probleemide/pingete leevendamiseks; elamise või millegi oodatava edasilükkamine aega, kui dieet toob kaasa kaalukaotuse; ei suuda söömist peatada, kuigi on selge, et kõht on täis ja aitab jne – need on tavalised toidusõltuvuse tunnused.
USAs tehtud üleriigilise tervisliku vananemise uuringu uued andmed näitavad, et ligi 13 protsenti 50–80-aastastest inimestest on viimase aasta jooksul ilmutanud toitudest ja jookidest sõltuvuse tunnuseid. Palju suuremat sõltuvuse osakaalu on täheldatud vanematel täiskasvanutel, kes on ülekaalulised või kellel on halb vaimne tervis või isoleeritus.
Naiste hulgas on see osakaal palju suurem kui meeste seas – eriti 50ndates ja 60ndate alguses naiste seas. See oli kõrgem ka vanematel täiskasvanutel, kes väidavad, et nad on ülekaalulised, üksildased või halva füüsilise või vaimse tervisega.
Tänapäeval peetakse sõltuvuse tekitajaks kõrge süsivesikute- ja rasvasisaldusega töödeldud toite, nagu pitsa, kartulikrõpsud, burgerid, friikartulid, koogid, šokolaad, jäätis jt. Vaidlused selle üle, millisel juhul saab häiret toidusõltuvuseks nimetada, alles käivad. Ajakirjas «Nutrients» 2018 ilmunud süstemaatilises ülevaates 52 toidusõltuvust käsitlevast uuringust tuldi järeldusele, et toidusõltuvus on olemas, kuna suurem osa uuringutest leidis tõendusmaterjali neuroloogilistest muutustest ja halvenenud kontrollist teatud toitude söömisel.
USAs tehtud küsitlus põhineb Michigani ülikoolis väljatöötatud metoodikal ja seal oli 13 küsimust.
Küsitlusmeeskond ja Michigani ülikooli psühholoog Ashley Gearhardt kasutasid küsitlust, et mõõta, kas ja kui sageli kogesid vanemad täiskasvanud sõltuvuse põhinäitajaid seoses tugevalt töödeldud toiduainetega, nagu maiustused, soolased suupisted, magusad joogid ja kiirtoit. Need sõltuvusnäitajad hõlmavad intensiivset iha, suutmatust tarbimist vähendada ja võõrutusnähte.
Nende leidude põhjal soovitab Gearhardt, et samad standardküsimused peaksid saama osaks arstide sõeluuringust. See võib aidata tuvastada sõltuvust tekitavate toitumisharjumustega eakaid täiskasvanuid, kes võiksid saada kasu toitumisnõustamisest või programmidest, mis aitavad inimestel tegeleda sõltuvust tekitava toitumisega või saada juurdepääs taskukohase hinnaga tervislikumale toidule.
«Sõna sõltuvus võib toidust rääkides tunduda tugev, kuid uuringud on näidanud, et meie aju reageerib tugevalt töödeldud toiduainetele, eriti kõrge suhkru-, lihttärklise ja rasvasisaldusega toiduainetele sama tugevalt kui tubakale, alkoholile ja muudele sõltuvust tekitavatele toodetele,» ütleb Gearhardt. «Nii nagu suitsetamise või joomise puhul, peame tuvastama ja jõudma nendeni, kes on sattunud ebatervislike kasutusharjumuste kütkesse ning toetama neid tervislikuma suhte loomisel toiduga.»
Sõltuvust tugevalt töödeldud toidust täheldati:
17 protsendil täiskasvanutest vanuses 50–64 aastat ja 8 protsendil täiskasvanutest vanuses 65–80.
22 protsendil naistest vanuses 50–64 ja 18 protsendil naistest vanuses 50–80.
32 protsendil naistest, kes ütlevad, et nende füüsiline tervis on rahuldav või halb, ja 14 protsendil meestest, kes ütlevad sama – enam kui kaks korda rohkem kui nende seas, kes ütlevad, et nende füüsiline tervis on suurepärane, väga hea või hea.
45 protsendil naistest, kes ütlevad, et nende vaimne tervis on rahuldav või halb, ja 23 protsendil meestest, kes ütlevad sama – kolm korda rohkem kui nende seas, kes ütlevad, et nende vaimne tervis on suurepärane, väga hea või hea.
17 protsendil meestest, kes teatavad, et on ülekaalulised, võrreldes ühe protsendi meestega, kes kinnitavad, et nad on umbes õiges kaalus.
34 protsendil naistest, kes tunnistavad, et nad on ülekaalulised, võrreldes 4 protsendiga, kes kinnitavad, et nad on umbes õiges kaalus.
51 protsendil naistest, kes ütlevad, et tunnevad end sageli teistest eraldatuna, ja 26 protsendil meestest, kes ütlevad sama – võrreldes 8 protsendi naiste ja 4 protsendi meestega, kes ütlevad, et tunnevad end harva isoleerituna.
Kõige sagedasem sümptom oli intensiivne isu. Peaaegu üks neljast (24 protsenti) ütles, et vähemalt kord nädalas on neil nii suur tung süüa tugevalt töödeldud toitu, et nad ei suuda millelegi muule mõelda. Ja 19 protsenti ütles, et vähemalt 2–3 korda nädalas on nad püüdnud seda tüüpi toidu hulka vähendada või söömise lõpetada, kuid neil pole õnnestunud.
12 protsenti ütles, et nende söömiskäitumine põhjustas neile palju stressi 2–3 korda nädalas või rohkem.
«Arstid peavad paremini mõistma, kuidas toidusõltuvus ja problemaatiline söömine põimuvad nende patsientide füüsilise ja vaimse tervisega, sealhulgas krooniliste haigustega, nagu diabeet, südamehaigused ja teatud vähitüübid,» ütleb küsitluse juht Jeffrey Kullgren, Michigani meditsiini sisehaiguste dotsent. «Peame mõistma, et iha ja toiduga seotud käitumine tuleneb ajukeemiast ja pärilikkusest ning et mõned inimesed võivad vajada täiendavat abi, nagu nad vajaksid suitsetamisest või joomisest loobumisel.»
/nginx/o/2023/01/31/15110795t1h63d1.png)