XBB.1.5 vallutuskäik: mis on teada uue ülinakkava koroonatüve kohta?

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse viimaste andmete kohaselt moodustab koroonaviiruse uus variant XBB.1.5 nüüd enam kui poole riigi Covid-19 juhtudest, kirjutas Reuters. Eestis teatati eelmisel nädalal kolmest XBB.1.5 juhtumist. Mis on teada vallutuskäigul oleva koroonavariandi kohta?

Alates omikrontüve ilmumisest 2021. aasta lõpus, on see edestanud varasemaid alfa-, beeta-, gamma- ja delta-koroonaviiruse variante. XBB.1.5 on omikrontüve alamvariant.

Teadlased on andnud sellele hüüdnime «Kraken», et eristada seda ülejäänud «variandisupist». X tähendab, et alamvariant tekkis kahe või enama alamliini rekombinatsiooni teel – antud juhul BA.2.10.1 ja BA.2.75.2, vahendab mainekas British Medical Journal ülevaates.

Londonis asuva UCL geneetikainstituudi direktori, professor Francois Balloux`i sõnul erineb XBB.1.5 XBB.1-st selle poolest, et ogavalku on lisandunud F486P mutatsioon. See muudab ta sõnul alamtüve nakkavamaks — tõenäoliselt seetõttu, et suurendab viiruse seondumisvõimet inimraku retseptori ACE-2-ga, mis on vajalik samm raku nakatamisel. 

Kus XBB.1.5 levib?

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) on teatanud, et XBB.1.5 saab «mõõduka tõenäosusega» domineerivaks kogu Euroopa Liidus ja Euroopa majanduspiirkonnas ning põhjustab «Covid-19 juhtumite arvu märkimisväärset kasvu» järgmise ühe kuni kahe kuu jooksul.

«Oodatakse, et XBB.1.5 sagedus kasvab kogu maailmas ja võib lähitulevikus põhjustada märkimisväärse osa juhtudest kogu maailmas,» ütles Balloux. «Sellele vaatamata jääb küsitavaks, kas XBB.1.5 põhjustab iseenesest suure laine.»

Kas see põhjustab raskemat haigust?

See on veel ülevaatamisel. WHO andmetel ei sisalda XBB.1.5 aga ühtegi mutatsiooni, mis oleks teadaolevalt seotud võimaliku nakkuse raskusastme muutusega. Seda seisukohta näib toetavat ka higuste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus, mille andmete kohaselt pole viiteid sellele, et XBB.1.5 oleks teistest ringlenud omikroni alamliinidest ohtlikum.

Kas praegused Covidi vaktsiinid kaitsevad XBB.1.5 eest?

Täpsed vaktsiini tõhususe hinnangud XBB.1.5 suhtes ei ole veel saadaval, kuid WHO on hoiatanud, et see võib olla seni kõige võimekam tüvi immuunvastusest hoidumisel. Tõendites viidatakse inimestele, kes on saanud kolm või neli annust mRNA Covid-19 vaktsiini (nagu Moderna või Pfizer) pluss põdenud läbi BA.5 infektsiooni või saanud kolm annust Hiina Coronavaci vaktsiini pluss eelneva BA.1, BA.5 või BF.7 infektsioon. WHO andmetel ei kutsu see esile kõrgeid neutralisatsioonitiitreid XBB.1.5.5 vastu.

ECDC on samuti nentinud, et selle eelkäijate XBB ja XBB.1 puhul ilmnes «oluline langus vaktsineeritud inimeste seerumi neutraliseerimisvõimes». Agentuur kinnitab aga, et vaatamata sellele on olemasolevad vaktsiinid endiselt tõhusad, kaitstes raske haigestumise eest.

Ei ole veel selge, kas XBB-spetsiifilist revaktsineerimist võib vaja minna, kuid eksperdid on kutsunud üles tegema võimaluse korral tõhustusdoosi.

Kas XBB.1.5 on murettekitav?

Kuigi suur osa XBB.1.5 kohta käivatest tõenditest on alles kogumisel ja ülevaatamisel, on eksperdid öelnud, et praegu pole selle variandi pärast vaja muretseda.

Oxfordi ülikooli nakkuste ja immunoloogia professor Andrew Pollard ütles BMJ-le: «Peaksime olema ettevaatlikud, et mitte tekitada hirmu, et iga uus variant tähistab pandeemias uut kriisi. Pole põhjust arvata, et XBB.1.5 teeb rohkem kahju kui teised variandid, mis tulevad ja lähevad pidevalt muutuval Covid-19 mutantide maastikul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles