1,5 miljonit surma aastas: tapjaseente vastu on lõpuks ometi välja töötatud relv

PM Tervis
Copy
Candida vohamine põhjustab kandidoosi. Suu kandidoosile on iseloomulik paha maitse ning punetus ja põletav tunne suus, valge katuga kaetud keel, limaskestade kipitus, mis võib põhjustada ka haavandit suunurgas.
Candida vohamine põhjustab kandidoosi. Suu kandidoosile on iseloomulik paha maitse ning punetus ja põletav tunne suus, valge katuga kaetud keel, limaskestade kipitus, mis võib põhjustada ka haavandit suunurgas. Foto: Shutterstock

​Seennakkused põhjustavad igal aastal rohkem kui 1,5 miljonit surmajuhtumit ja nende vältimiseks pole seni olnud vaktsiini.

Georgia ülikooli teadlaste välja töötatud vaktsiinist võib saada esimene, mis kaitseb invasiivsete seeninfektsioonide eest. See on kasvav mure, kuna resistentsus seenevastaste ravimite suhtes suureneb, vahendab Medical Xpress.

Seennakkused põhjustavad igal aastal üle 1,5 miljoni surma maailmas ja nende ravi läheb maksma miljardeid.

Kuid ei ole olnud tõhusaid vaktsiine, mis kaitseksid haavatavaid patsiente seennakkuste eest.

«Seal on märkimisväärne rahuldamata kliiniline vajadus ennetamise ja ka ravi järele, eriti immuunpuudulikkusega inimeste seas,» ütles ajakirjas PNAS Nexus avaldatud uue uuringu juhtivteadur ja veterinaarmeditsiini kolledži professor Karen Norris. «Invasiivsete seennakkuste riskiga patsientide populatsioon on viimastel aastatel märkimisväärselt suurenenud.»

Eksperimentaalne vaktsiin on loodud kaitsma kolme levinuima seenpatogeeni eest, mis põhjustavad enam kui 80 protsenti surmaga lõppevatest seeninfektsioonidest. Uus vaktsiin on suunatud kolmele kõige levinumale seennakkuste põhjustajale: Aspergillus, Candida ja Pneumocystis.

Uuringus testiti vaktsiini efektiivsust neljal loommudelil, sealhulgas ahvidel. Vaktsiin osutus tõhusaks – kõikides mudelites tekkisid kaitsvad antikehad.

«Kuna see on suunatud kolme erineva patogeeni vastu, võib vaktsiin olla murranguline invasiivsete seennakkuste vastu,» ütles Norris. «Plaanid on vaktsiini väljatöötamiseks I faasi (inimeste) ohutuskatse jaoks.»

Seennakkuste oht pole vaid nõrgenenud immuunsuse korral

Seennakkusi täheldatakse kõige sagedamini immuunhäiretega inimestel, sealhulgas neil, kellel ei ole HIV veel kontrolli all või kes saavad keemiaravi või põletikuvastaseid ravimeid, mis nõrgestavad immuunsust.

Kuid varasemad uuringud 2022. aastal näitasid, et riskirühm on viimastel aastatel suurenenud.

Selle uuringu järgi oli suurem seenhaiguste risk inimestel, kel oli diabeet; krooniline obstruktiivne kopsuhaigus (KOK); või muud infektsioonid, nagu Covid-19, tuberkuloos või gripp.

Esimene kaitseliin on tavaliselt ravi asoolidega, mis on laia toimespektriga seenevastased ravimid. Kuid ravimiresistentsus kasvab. Norris ütles, et seetõttu on seeninfektsioone üha raskem ravida, mis muudab ennetamise veelgi olulisemaks.

Vaktsiin näitas loommudelites laiaulatuslikku seenevastast immuunsust, mis on tulevaste kliiniliste uuringute jaoks hea.

«See on valdkond, mis on teadusuuringute rindel pikka aega vähearenenud, » ütles Norris. «Need on väga suured inimeste populatsioonid, kellel on invasiivsete seennakkuste oht, ja kuigi vaktsiinide väljatöötamiseks on tehtud märkimisväärseid jõupingutusi, pole ükski neist veel heaks kiidetud. Usume, et see on väga tugev vaktsiinikandidaat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles