Levinud toit suurendab vähi tekkeriski

PM Tervis
Copy
Ultratöödeldud toit suurendab ka südame-veresoonkonna probleemide riski.
Ultratöödeldud toit suurendab ka südame-veresoonkonna probleemide riski. Foto: Shutterstock

Ultratöödeldud toitude suurem tarbimine võib olla seotud vähi suurema tekkeriskiga ja tõenäosusega haigusse surra, näitas Imperial College Londoni rahvatervise kooli teadurite vaatlusuuring.

Teadustöö annab seni kõige põhjalikuma ülevaate ohtralt töödeldud toiduainete tarbimise ja vähktõve tekkeriski kohta, kirjutab Medical Xpress. Ultratöödeldud toidud on toiduained, mida on nende valmistamisel palju töödeldud, nagu kihisevad joogid, masstoodetud pakendatud leivad, paljud valmistoidud ja enamik hommikusöögihelbeid.

Ultratöödeldud toidud on sageli suhteliselt odavad, mugavad tarbida ja kutsuvalt turustatud, sageli tervislike valikutena. Kuid need toidud sisaldavad üldiselt ka rohkem soola, rasva ja suhkrut ning kunstlikke lisaaineid. Praeguseks on hästi dokumenteeritud, et need on seotud paljude negatiivsete tervisenäitajatega, sealhulgas rasvumise, 2. tüüpi diabeedi ja südame-veresoonkonna haigustega.

Ühendkuningriigi esimeses omataolises uuringus kasutati Ühendkuningriigi biopanga andmeid, et koguda teavet 200 000 keskealise inimese toitumise kohta. Teadlased jälgisid uuritavate tervist 10 aasta jooksul, vaadeldes nii üldist vähki haigestumist kui ka 34 vähiliigi oma eraldi. Nad uurisid ka vähki suremust.

Uuringus ilmnes, et ultratöödeldud toitude suurem tarbimine oli seotud suurema riskiga haigestuda vähki, eriti aga munasarja- ja ajuvähki. Seda seostati ka suurenenud riskiga vähki surra, eriti munasarja- ja rinnavähki.

Iga 10-protsendiline ülitöödeldud toidu tarbimise kasv suurendas vähi esinemissagedust kaks protsenti ja munasarjavähi esinemissagedust 19 protsenti.

Ultratöödeldud toidu tarbimise iga 10-protsendiline tõus oli seotud ka vähisuremuse üldise suurenemisega kuue protsendi võrra, rinnavähi puhul 16 protsenti ja munasarjavähi puhul 30 protsenti.

Need seosed tulid ilmsiks pärast analüüsi kohandamist mitmesuguste sotsiaalmajanduslike, käitumuslike ja toitumisteguritega, nagu suitsetamine, füüsilise aktiivsuse tase ja kehamassiindeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles