Soojenev kliima muudab meid seente toidulauaks

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Sellel mikrofotol on kujutatud Cryptococcus neoformans, mis on põhjustab üha rohkem eluohtlikke infektsioone. AIDS-iga ja immunsust allasuruvaid ravimeid kasutavad inimesed on kõige haavatavamad.
Sellel mikrofotol on kujutatud Cryptococcus neoformans, mis on põhjustab üha rohkem eluohtlikke infektsioone. AIDS-iga ja immunsust allasuruvaid ravimeid kasutavad inimesed on kõige haavatavamad. Foto: U.S. Centers for Disease Control

Maailm on täis pisikesi olendeid, kes peavad meid maitsvaks. Bakterid ja viirused on ilmselged pahalased, surmavate ülemaailmsete pandeemiate ja tüütute nakkuste põhjustajad. Kuid patogeenid, millega me pole veel pidanud nii palju arvestama, on seened. Ning kuumalained muudavad nad nakkavamaks ja meile ohtlikumaks.

Patogeensed seened (Candida, Aspergillus, Cryptococcus jt) on kurikuulsad immuunpuudulikkusega inimeste tapjad. Kuid enamasti pole terved inimesed pidanud nende pärast muretsema ja enamik planeedi nendest seentest, mis võiks meile ohtlikud olla, ei saa meie kehatemperatuuri juures hästi hakkama.

Kuid kõik see võib muutuda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles