Nende ravimite tarvitamine võib suurendada dementsuse tekkeriski

PM Tervis
Copy
Unerohtude tarvitamine võib suurendada dementsuse tekkeriski.
Unerohtude tarvitamine võib suurendada dementsuse tekkeriski. Foto: Shutterstock

Teadlased leidsid hiljuti, et tavalised unerohud võivad oluliselt suurendada dementsuse tekkeriski.

California-San Francisco ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, et mõista unerohtude mõju vanematele täiskasvanutele. Nad soovisid kindlaks teha seose uneravimite kasutamise ja 15 aasta jooksul tekkinud dementsuse vahel.

Uurijad jälgisid 3068 vanemat täiskasvanut (42 protsenti olid mustanahalised ja 58 protsenti valged), kes elasid väljaspool hooldekodusid. 

Uuringu käigus tekkis dementsus 20 protsendil osalejatest. Andmeid analüüsides leidis meeskond, et valgetel inimestel, kes kasutasid «sageli» või «peaaegu alati» uinumiseks unerohtu, oli 79 protsenti suurem tõenäosus dementsuse tekkeks kui neil, kes unerohtu ei võtnud, kirjutab Medical Daily

Kuigi uurimisrühm leidis mustanahalistel osalejatel sarnase dementsuse tekke tõenäosuse, ei keskendunud nad sellele, sest unerohtude tarbimine oli nende seas märkimisväärselt madal. «Erinevusi võib seostada sotsiaal-majandusliku staatusega,» ütles UCSF-i psühhiaatria ja käitumisteaduste osakonna juht Yue Leng. 

Leiti, et valgete inimeste puhul oli unerohtude tarvitamine tõenäosuslikum. Unerohud, mida osalejad kasutasid, olid rahustid-uinutid Ambien, bensodiasepiinid Halcion, Dalmane ja Restoril, samuti antidepressandid Desyrel ja Oleptro.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles