Tallinnas ja Pärnus avatakse tugigrupid seksuaalvägivalla ohvritele

PM Tervis
Copy
Seksuaalvägivald mõjutab vaimset ja füüsilist tervist kogu elu.
Seksuaalvägivald mõjutab vaimset ja füüsilist tervist kogu elu. Foto: Shutterstock

Sotsiaalkindlustusamet sõlmis lepingud eestikeelsete seksuaalvägivalda kogenute tugigruppide avamiseks Tallinnas ja Pärnus ning valmidus on avada Tallinnas kaks ning Pärnus üks grupp täiskasvanud ohvrite toetamiseks.

«Igasugune vägivalla kogemus on valus ja isiklik, seda enam seksuaalvägivalla kogemus, mida keegi ei tohiks kogeda. Ohvrid tunnevad sagedasti häbi ja süütunnet ning kartes avalikku hukkamõistu aga ka kaastunnet, mis järgneb vaid seksuaalse väärkohtlemise avalikuks tulemisel, loobuvad abi otsimisest. Tulemuseks võib olla aastaid peidetud valus saladus, mis pärsib emotsionaalset toimetulekut, aga hakkab pikapeale häirima kogu igapäevaelu, paarisuhete loomist, suhtlemist oma laste ja lähedastega. Tugigrupp on vaid üks võimalus abi saada, kuid seal on võimalik mõista, et mures ei olda üksi ja abi saamine on võimalik,» ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi ja ennetusteenuste osakonna juhi Kaire Tamme sõnul on ohvriabi eesmärk see, et iga abivajaja oleks märgatud ja jõuaks talle kõige sobilikuma lähenemiseni. «Tugigrupis pakutakse võimalust aruteluks turvalises ja hinnanguvabas keskkonnas," rääkis Tamm. "Seksuaalvägivald võib olla sügavalt traumaatiline kogemus, pärast mida võib inimese tavapärane toimetulek erinevate tugevate tunnetega nagu hirm, ärevus, viha või vastupidi – emotsioonitus, olla häiritud. Tugigrupp on hea võimalus õppida oskusi nende emotsioonidega toime tulla ja toetab seeläbi traumakogemusest taastumist.»

Seksuaalvägivalla ohvrite tugigrupi kohtumiste eesmärk on toetada seksuaalvägivalda kogenud inimeste igapäevaelu ja toimetulekut, keskendudes toimetulekustrateegiate omandamisele. Nendeks võivad olla vastastikuse toe pakkumine läbi kogemuste jagamise, stressirikaste sündmustega toimetuleku või emotsionaalse kohanemisvõimekuse toetamine.

Lisaks olemasolevatele tugigruppidele, hakkab Pärnus teenust osutama Symmetry OÜ ja Tallinnas Vardo Invest OÜ. Piisava huviliste olemasolul on valmidus Pärnus alustada teenuse pakkumisega alates märtsist, Tallinnas alates veebruarist. Lepingud sõlmiti 2023. aasta lõpuni, võimalusega pikendada neid kuni kolm kuud. Tugigruppide teenuse osutajaid on valdkonnas ka teisi.

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi toetab ja rahastab seksuaalvägivalla ohvrite tugigruppe 2019. aastast. 2022. aaasta suvel korraldatud hankega leidis sotsiaalkindlustusamet partnerid, kes pakuvad eestikeelseid tugigruppe Tartus. Venekeelne tugigrupp toimub hetkel Tallinnas. Tugigrupiga liitumiseks palutakse pöörduda ohvriabitöötaja poole või kirjutada tugigrupp@sotsiaalkindlustusamet.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles