Austraalia legaliseerib kaks narkootikumi meditsiiniliseks kasutamiseks

PM Tervis
Copy
MDMA
MDMA Foto: Shutterstock

Austraalia Drugs Watchdog teatas täna, et psühhedeelseid aineid MDMA ja psilotsübiini – rohkem tuntud kui ecstasy ja võluseened – hakatakse peagi kasutama depressiooni ja traumajärgse stressi ravis, kirjutab The Journal

Psühhiaatrid saavad neid kahte ainet välja kirjutada alates juulist, teatas terapeutiliste kaupade amet pärast seda, kui leidsid piisavalt tõendid, et need ained mõjuvad teatud kliiniliste seisunditega patsientidele kasulikult.

Need kaks ravimit on praegu keelatud ja neid saab kasutada ainult hoolikalt kontrollitud kliinilistes uuringutes.

Administratsiooni sõnul leiti, et need on meditsiinilises manustamisel «suhteliselt ohutud» ja andsid «muutunud teadvuse seisundi», mis võib patsiente aidata.

Lõuna-Austraalia ülikooli vaimse tervise ja enesetappude ennetamise teadlane Mike Musker rääkis, et seda sammu on juba kaua oodatud.

«On palju inimesi, kes vaevlevad PTSD-d (posttraumaatiline stressihäire) ja depressiooni käes, eriti armees teeninud veteranid ja kiirabis töötanud inimesed. Sellistes ametites ei pruugi tavalised psühhiaatrilised ravimid leevendust pakkuda,» sõnas Musker. 

Praegu piirdub MDMA ja psilotsübiini kasutamine depressiooni ja traumajärgse stressi raviga. Pooldajad loodavad neid ühel päeval kasutada alkoholisõltuvuse, obsessiiv-kompulsiivse häire ja söömishäirete raviks.

Psühhedeelikuid on põlisrahvad kasutanud aastatuhandeid, kuid lääne teadlased hakkasid nende kasutusvõimalusi tõsiselt uurima alles eelmise sajandi keskel. Narkootikumid said 1960. aastate kontrakultuurivastase liikumise sümboliks ja need keelustati.

Kanada ja Ameerika Ühendriikide ametiasutused on juba lubanud MDMA ja psilotsübiini meditsiinilist kasutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles