Tasub teada: milliste sümptomitega annab märku laialt leviv seenhaigus?

PM Tervis
Copy
Candida albicans poolt põhjustatud naha kandidoos.
Candida albicans poolt põhjustatud naha kandidoos. Foto: Shutterstock

Kandidoos on pärmseene tekitatud põletik, mida võib esineda nii seedetraktis, nahal, küüntel, suus kui suguelunditel. Põletik tekib teatud tingimustel organismi vastupanuvõime vähenemisel.

Kandidoosi tekitav pärmseen Candida albicans kuulub inimese normaalse mikrofloora hulka, vahendab Põhja-Eesti regionaalhaigla. Seda esineb terve inimese nahal, suus, seedetraktis ja välistel suguelunditel. Kandidoos on pärmseente liigse vohamise tulemusel tekkiv seisund, mis võib haarata nahka, küüsi, suud, söögitoru, sooletrakti või väliseid suguelundeid. Immuunpuudulikkuse korral võib kandidoos levida kogu organismis, haarata mitmeid elutähtsaid organeid ning õigeaegse ravi puudumisel osutuda eluohtlikuks.

Mis soodustab kandidoosi teket?

Seedetraktis võib häiruda kandidoosseente ja bakterite vaheline tasakaal, mille põhjuseks võib olla antibiootikumiravi, sooleparasiidid, krooniline kõhukinnisus, krooniline kõhulahtisus, liigne alkoholitarbimine. Söögitorupõletik ehk soorösofagiit tekib enamasti AIDSi-haigetel või vähivastast keemiaravi saavatel inimestel, mõnikord võib haigus tekkida ka maosisu tagasivalgumise ehk reflukshaiguse tüsistusena.

Nahal soodustab kandidoosi tekkimist suhkurtõbi, rasedus, pikaajaline hormoon-, antibiootikum- või keemiaravi, ülekaalulisus (tekib nahavoltide vaheline higistamine ja nende hõõrdumine).

Sõrmede haigestumist soodustab töötamine niisketes tingimustes ning kodukeemia rohke kasutamine.

Suus soodustavad pärmseene vohamist suhkurtõbi, hormoonravi, halvasti sobivad hambaproteesid, suitsetamine ning vähene süljeeritus.

Suguelunditel soodustavad vaginiidi ehk tupepõletiku teket antibiootikumide kasutamine, rasedus, rasedusvastaste tablettide kasutamine, suhkurtõbi, immuunpuudulikkus ning kemikaalide liigne kasutamine intiimhügieenis. Meestel põhjustavad pärmseened peenisepea põletikku ehk balaniiti.

Sümptomid

  • Nahavoltides (kubeme-, kaenlaalustes ja kõhunahavoltides ning rindade all) esineb tugevalt punetav ning sageli leemendav pindmine nahakahjustus. Põhikolde ümber on palju samasuguseid väikseid koldeid. Iseloomulik on aeg-ajalt tekkiv või pidev naha sügelemine.
  • Käte haigestumisel tekib tavaliselt sõrmede vahele sügelev või kihelev punetav ja leemendav pindmine nahakahjustus.
  • Küünte haigestumisel tekib küünevalli piirkonnas mõõdukas turse ja punetus, küünevallile vajutamisel võib erituda veidi kreemitaolist eritist, küünele tekivad kollakad alad.
  • Suu kandidoosile ehk suusoorile on iseloomulik paha maitse ning punetus ja põletav tunne suus, valge katuga kaetud keel, limaskestade kipitus, mis võib põhjustada ka haavandit suunurgas.
  • Söögitorus võib vohamine olla sümptomiteta, sageli on samal ajal nakatunud ka suu ja neel.
  • Tupe kandidoosile on iseloomulik sügelemine, tupe limaskestade turse ning punetus ning teraline kohupiimataoline limaskestadele kleepunud valgevoolus.
  • Balaniidi ehk eesnaha põletiku korral on enamlevinud sümptomid sügelus, punetus ning vahel ka põletav valulikkus.

Sageli pole uuringuid vaja teha, diagnoos pannakse iseloomuliku haiguspildi põhjal. Ebaselgetel juhtudel võetakse kahjustatud piirkonnast materjali ning seente kindlakstegemiseks uuritakse seda laboratoorselt.

Suu kandidoosi raviks on seentevastase toimega suuveed, suus lahustuvad tabletid ning suu limaskestale määritavad kreemid ja geelid. 

Üldiselt ongi kandidoosi raviks seenevastased kreemid ja tabletid. Kui tekkinud on aga ohtlik kandidasepsis, süstitakse seentevastaseid ravimeid veeni.

Paranemine

Patsientidel, kellel tekib kandidoos suus, nahal või tupes, mööduvad vaevused tavaliselt mõnepäevase seentevastase raviga.

Nõrgestatud immuunsüsteemi korral võib kandidoos ravile halvasti alluda ning hilinenud ravi puhul levida kogu organismis ja osutuda eluohtlikuks.

Haiguse kordumise vältimiseks tuleb kindlaks teha Candida albicansi vohamist soodustavad tegurid.

Soovitused kandidoosi vältimiseks

  • Täitke üldisi hügieeninõudeid ja kasutage ainult isiklikke hügieenivahendeid.
  • Kasutage lõhnavaba seepi, vältige dušigeele ja teisi keemilisi vahendeid (nt vannivaht, hügieenilised spreid jm) tupe piirkonnas.
  • Eelistage vannile dušši. Kuivatage suguelundite piirkond tupsutades korralikult kuivaks.
  • Ärge kasutage lõhnastatud sidemeid, tampoone ja tualettpaberit.
  • Eelistage puuvillast aluspesu. Peske pesu vähemalt 61 °C juures või triikige pesu pärast pesemist.
  • Sukkpüksid peaksid olema puuvillase vahetükiga. Vahetage iga päev aluspesu ja sukkpükse. Ärge kandke liiga kitsaid sukkpükse või pükse.
  • Vältige seksuaalvahekorda, kuni infektsioon on täiesti kadunud.
  • Vältige märja ujumistrikoo või niiskete riiete kandmist pika perioodi vältel.
  • Sööge sageli jogurtit. Vähendage toidus suhkru ja alkoholi sisaldust (pärmseene lemmiksöögid).
  • Kui võimalik, vältige sagedast või pikaajalist suukaudsete antibiootikumide kasutamist.
  • Hoidke kehakaal normi piires, pärmseen kaldub kasvama ülekaalulisuse puhul tekkivates nahavoltides, eriti rindade, kõhu ja häbeme piirkonnas.
  • Kui olete diabeetik, hoidke veresuhkru tase kontrolli all.

Allikas: Põhja-Eesti regionaalhaigla

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles