Tallinna Tehnikaülikooli teadlased otsivad võimalusi, kuidas aeglustada vähirakkude jagunemist

PM Tervis
Copy
Vähirakud.
Vähirakud. Foto: Shutterstock

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased otsivad nüüd võimalusi, kuidas saaks DNA dubleerimist ehk paljundamist pärssides aeglustada vähirakkude jagunemist, vahendab Novaator

Uurimise lähtekoht on teadmine, et jagunemiseks peab iga rakk oma DNA-d kahekordistama. Vähirakud jagunevad organismi n-ö tavalistest rakkudest kiiremini, kusjuures see paljunemise kiirus sõltub suuresti just DNA dubleerimisest. Asjaolu muudab DNA uurimise vähiravis paljutõotavaks suunas.

Mida rohkem teame, kuidas vähirakud oma DNA-d paljundavad, seda paremini saab seda protsessi teadlikult suunata. Lõppeesmärk on pidurdada või peatada vähirakkude levikut või need lõplikult tappa. Nii asuski rühm Tallinna Tehnikaülikooli teadlasi eesotsas vanemteadur Tatiana Moiseevaga tegelema alusuuringutega, et esmalt välja selgitada, kuidas rakud alustavad DNA dubleerimise protsessi.

Tatiana Moiseeva teadustöö pikem plaan on leida ained, mis vähirakkude DNA kopeerimist pärssides takistaksid ka vähirakkude endi jagunemist. Nii võiksid tulevikus olla aluseks tõhusate vähiravimite väljatöötamisel või parandada muul moel vähiravi tulemuslikkust.

«Mina uurin konkreetselt seda protsessi, kuidas rakk kahekordistab DNA-d. DNA on rakus ülimalt kokkusurutud kujul. Kui see laiali venitada, saame umbes kahe meetri pikkuse rea, mistõttu peab ka DNA dubleerumine toimuma väga täpselt,» kirjeldas Moiseeva oma töö sisulist poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles