Romantiliste suhete purunemine võib tekitada kõrget vererõhku, kaalutõusu ja aknet

PM Tervis
Copy
Lahkuminek tekitab füüsilist valu.
Lahkuminek tekitab füüsilist valu. Foto: Shutterstock

Lahkuminek on emotsionaalselt raske aeg ning vahel võib tunduda, et selline südamevalu on lausa füüsiliselt raske. 

Neid negatiivseid emotsioone mõjutavad hormoonid – stressihormoonide kortisooli, adrenaliini ja noradrenaliini sisaldus suureneb ning õnnehormoonide serotoniini ja oksütotsiini hulk organismis väheneb. Need «südamevalu hormoonid» võivad põhjustada ka füüsilisi sümptomeid, nagu näiteks valu. 

Sellel on ka füsioloogiline põhjus, miks südamevalu on ka füüsiliselt valus, ütles dr Deborah Lee väljaandele LiveScience

«Kui armute, tekib loomulik hormoonide küllus. Nende hulka kuuluvad oksütotsiin ja hea enesetunde hormoon nimega dopamiin. Kuid kui aga lähete lahku, siis langeb oksütotsiini ja dopamiini tase ning samal ajal tõuseb ühe stressi eest vastutava hormooni - kortisooli - tase.»

Kõrgenenud kortisooli tase võib kaasa aidata selliste seisundite tekkele nagu kõrge vererõhk, kaalutõus, akne ja suurenenud ärevus, ütles Lee.

Lahkuminek partnerist aktiveerib ka füüsilise valuga seotud ajupiirkondi, märgiti ajakirjas Biological Sciences 2011. aastal avaldatud uuringus. Sealses uuringus näidati äsja lahku läinud paaridele nende partneri pilte ning magnetresonantstomograafia (MRI) skaneerimise käigus leiti, et neil aktiveerusid ajupiirkonnad, mis on tavaliselt seotud füüsilise valu või vigastuste piirkonnaga. 

«Südamevalu neurobioloogiline mõju võib ulatuda nii kaugele, et seda on võrreldud valuga, millest annavad tunnistust nii enesest teatatud füüsilised sümptomid nagu valu rinnus ja paanikahood,» kliinilise psühholoogia arst ja terapeut Couples Therapy Eric Ryden. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles