Kopsuvähist annab märku varjatud haigustunnus

PM Tervis
Copy
Kopsuvähi vähem levinud ja teada ilminguks võivad olla ka püsiv kaelapaistetus või kähe hääl.
Kopsuvähi vähem levinud ja teada ilminguks võivad olla ka püsiv kaelapaistetus või kähe hääl. Foto: Shutterstock

Hiljuti avastas rühm teadlasi, et kopsuvähiga patsientide hingeõhus on seitse lenduvat orgaanilist ühendit, mis võivad aidata haigust tuvastada ilma kompuutertomograafiata.

Vähktõve varajaseks avastamiseks on käimas palju uuringuid. Alates GRAILi uuringust, mille raames teatati mõningatest edukatest katsest välja töötada vereanalüüs, mis võimaldaks tuvastada vähki ja kus see kehas asub, kuni epigeneetiliste testideni, mis võivad emakakaela proovide põhjal paljastada, kas inimesel on munasarja-, rinnanäärme- või emakakaelavähk.

Hiljuti näidati, et ühe biomarkeri jälgimine BRCA geenmutatsioonidega naistel võib aidata tuvastada piisavalt varakult, kas neil on munasarjavähk, et paraneks elulemus. Teadlased loodavad, et laiemad võimalused varaseks vähi avastamiseks aitavad päästa elusid ja säästa raha, kuna siis on saadaval rohkem ravivõimalusi.

Kopsuvähi avastamine

Võimalus avastada kopsuvähki lenduvate orgaaniliste ühendite mõõtmise abil on teine valdkond, millele on tähelepanu pööratud.

Dr Mike Davies Liverpooli ülikoolist, kes uurib kopsuvähki, ütles ajakirjale Medical News Today antud intervjuus, et hingeõhus avastatud lenduvad kemikaalid ei pruugi pärineda kopsudes olevast kasvajast, kuna kemikaalid tuuakse kopsudesse verega kogu kehast.

«Kemikaalid, mis vabanevad mistahes kehaosast, sealhulgas haiguste, näiteks kasvajate tõttu, ringlevad veres,» ütles ta. «Ja kui need jõuavad kopsudesse, väljuvad hingates,» selgitas ta.

Hingamistesti väljakutsed

Dr Robert Rintoul, Cambridge'i ülikooli rindkereonkoloogia professor, rääkis kopsuvähi avastamise ja raviga seotud väljakutsetest. 

Vähi hiline avastamine piirab ravivõimalusi. «Nii et kuigi saab pakkuda abi ja ravi, ei ole see ravi sageli selleks, et haigust välja ravida,» tõdes ta. «Seetõttu peame kopsuvähi ravi pikaajaliste tulemuste parandamiseks tuvastama kopsuvähi varajases staadiumis.»

Üks raskus lenduvate orgaaniliste ühendite kasutamisel kopsuvähi tuvastamiseks on see, et erinevate haiguste tõttu eraldub palju sarnaseid ühendeid.

Dr Davies selgitas, et kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) korral eralduvad lenduvad orgaanilised ühendid, mis on levinud suitsetajatel, kellel on palju suurem tõenäosus haigestuda kopsuvähki. Need on sarnased ka kopsuvähi korral eralduvate lenduvate orgaaniliste ühenditega.

Mida praeguses uuringus testiti

Käesolevas uuringus töötasid teadlased välja meetodi 414 väljahingatava ühendi tuvastamiseks. Uuritavatest 156-l oli ravimata kopsuvähk, 65 patsiendil olid kopsudes healoomulised sõlmed ja kontrollrühma kaasati 193 tervet isikut kopsuvähiga patsientide perekondadest.

Enamik kopsuvähiga patsientidest olid praegused või endised suitsetajad. Kontrollrühmast olid 113 praegused või endised suitsetajad ja 80 ei olnud kunagi olnud suitsetajad. Terved inimesed kontrollrühmas olid oluliselt nooremad kui kopsuvähiga uuritavate rühm.

Teadlased kasutasid väljahingatava õhu proovide analüüsimiseks masinõpet, mis toetus nende äsja välja töötatud uurimismeetodile. Selle abil uuriti, kas vähihaigetel tuvastatud lenduvad orgaanilised ühendid on seotud nende vähiga.

See aitas tuvastada seitsmest lenduvast orgaanilisest ühendist koosneva rühma, mille esinemine viitas kopsuvähile, kirjutavad autorid ajakirjas PLOS One avaldatud artiklis.

Professor Rintoul, kes ei osalenud uuringus, ütles, et kopsuvähile viitavate biomarkerite tuvastamisel on teisigi probleeme, kuna peab leidma viisi, kuidas kaasata uuringusse kopsuvähiga inimesi, kes on asümptomaatilised. See annaks võimaluse luua test, mille puhul saaks olla veendunud, et see toimib ka asümptomaatiliste juhtude puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles