See tuntud vürts võib avaldada positiivset mõju õppimisele ja ajutööle

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kaneeli kui tuntud aromaatset vürtsi, mida kasutatakse küpsetamiseks, saadakse kaneelipuude sisemisest koorest. Need igihaljad puud kasvavad Himaalajas ja teistes mägipiirkondades. Lisaks maitse andmisele võib kaneelil olla teisi kasulikke omadusi. Näiteks näitavad uuringud, et kaneelil on põletikuvastased, antioksüdantsed ja vähivastased omadused ning see võib tugevdada immuunsüsteemi.

Iraani Birjandi meditsiiniteaduste ülikooli teadlaste meeskond vaatas hiljuti läbi  varasemad uuringud, milles uuriti kaneeli mõju kognitiivsetele funktsioonidele. Nende analüüs, mis on avaldatud ajakirjas Nutritional Neuroscience, tõstab esile kaneeli potentsiaalset väärtust mälu- või õppimishäirete ennetamisel või vähendamisel.

«Selle uuringu eesmärk oli süstemaatiliselt läbi vaadata uuringud kaneeli ja selle võtmekomponentide vahelise seose kohta mälus ja õppimises,» kirjutasid Samaneh Nakhaee, Alireza Kooshki ja nende kolleegid artiklis. «Erinevatest andmebaasidest koguti kokku 2605 uuringut, millest sobivaid leiti 40. Need vastasid meie kriteeriumidele ja kaasati süstemaatilisse ülevaatesse.»

«Uuringud elusorganismidega näitasid, et kaneeli või selle komponentide (eugenool, kaneelmaldehüüd ja kaneelhape) kasutamine võib kognitiivset funktsiooni positiivselt muuta,» kirjutasid Nakhaee, Kooshki ja nende kolleegid artiklis.

Üldiselt viitab Nakhaee, Kooshki ja teiste süstemaatiline ülevaade, et kaneel ja mõned selle aktiivsed komponendid võivad avaldada positiivset mõju inimese aju toimimisele, parandades mälu ja õppimist. Tulevikus võib see ülevaade inspireerida teisi teadlasi täiendavalt uurima kaneeli mõju ajule, mis võib potentsiaalselt soodustada selle kasutamist ajufunktsiooni säilitamiseks ja kognitiivsete häirete aeglustamiseks, kirjutab Medical Xpress

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles