9 meetodit, kuidas suitsetamine maha jätta

PM Tervis
Copy
Suitsetamine on tervisele kahjulik.
Suitsetamine on tervisele kahjulik. Foto: Shutterstock

Ilmselt on suitsetajal väga raske panna vastu tubakasoovile, suitsetamisest loobumine on keeruline ning tekitab nii mõneski ärevust. Oluline on aga meeles hoida, et need tunded on ajutised ja kui nendest üle olla, on võimalik sõltuvusest vabaneda.

Tänu õigetele meetmetele on võimalik suitsetamine täielikult maha jätta ning uue eluga algust teha. Toome selleks üheksa tõhusat meetodit, kirjutab Medcinenet.

1. Proovi nikotiinisõltuvusest vabanemiseks välja töötatud nikotiiniplaastreid või muid abivahendeid. Need on käsimüügist saadavad.

2. Peaksid vältima olukordi, kus suitsetad stressi tõttu ja seltskonna mõttes näiteks pidudel. Selle asemel proovi teha miskit muud, mis stressi alandab. Selleks sobib imehästi mediteerimine. Pidudel proovi kuidagi muud moodi sotsialiseeruda, ei pea selleks suitsetama.

3. Tarbi rohkem vitamiine ning proovi olla positiivsem. Siis tekib harvem soov saada mõnutunne just suitsust.

4. Proovi suits asendada millegi muuga: näts, pähklid, seemned või muu krõpsuv tervislik vahepala. Kui suitsetamise mõtted siiski pähe tulevad, siis proovi selle asemel teha midagi muud – näiteks pesta nõusid, koristada tuba, mängida lemmiklooma või lastega või hoopiski rääkida sõprade ja perega.

5. Suurenda füüsilist aktiivsust ning proovi mõnd uut hobi. Ükskõik mis sorti treening aitab vähendada tubakasoovi ning selle intensiivsust. Samuti aitab mõtteid eemale viia käsitöö, kunsti, kirjutamise või muu loomingulise tegevuse harrastamine.

6. Proovi oma stressi maandada. See on hädavajalik neile, kes stressiolukorras otsivad abi tubakalt. Seda aitab maandada näiteks mediteerimine, jooga, massaaž või rahustava muusika kuulamine.

7. Muuda oma dieeti. Joo rohkem vett ja rohelist teed. Kindlasti vähenda musta tee ja kohvi joomist. Rohke värske puu- ja köögivilja söömine aitab parandada seedimist ja üldist tervist ning võidelda tubakahimu vastu.

8. Veeda rohkem aega koos lähedastega: pere ja sõpradega suhtlemine aitab mõtteid suitsetamisest eemale saada ja just nendelt saate sel teekonnal kõige suuremat toetust. Samuti on soovituslik osaleda erinevates tugigruppides, kus tegeletakse just sellest sõltuvusest vabanemisega.

9. Tuleta endale meelde tubakast loobumise eeliseid: kasulik on endale pidevalt meelde tuletada sellest loobumise häid külgi, kas kirjutades need üles või öeldes välja. Selleks võib olla näiteks parem tervis või raha säästmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles